Przejedzenie po świętach: co na niestrawność i przejedzenie?

i

Autor: Shutterstock Świąteczne przejedzenie potrafi dać się we znaki przez parę dni po świętach.

Obżarstwo, z tym kojarzą ci się święta? Tak unikniesz bólu brzucha

2021-12-14 13:21

Kruche ciasteczko od zarania jest synonimem luksusu – mówi Adrianna Stawska-­Ostaszewska, autorka książki „Dzieje łakomstwa i obżarstwa”. Jedna trzecia kruchego ciasteczka to masło, ten smak pokochaliśmy i choć Boże Narodzenie kojarzy się nam z zapachem piernika, to i maślane ciasteczka mają miejsce na świątecznym stole. Zasiadamy przy nim z bliskimi, spędzamy rodzinne chwile. Bywa, że opychamy do bólu, nie umiejąc odmówić kolejnej porcji. Jak to zrobić, by przy okazji świąt nie zgrzeszyć przejedzeniem – przeczytasz w „Dziejach łakomstwa i obżarstwa”.

„Dzieje łakomstwa i obżarstwa” opowiadają o tym, jak na przestrzeni wieków ludzie zaspokajali swój apetyt.

Adrianna Stawska­Ostaszewska badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie. Poznamy też wybitne postacie m in: Stanisława Czernieckiego zwanego ojcem polskiej gastronomii i króla kucharzy, jak mawia się o francuskim szefie kuchni i cukierniku – Marie Antoine Careme jest autorem wielu książek kucharskich z przepisami klasycznej kuchni francuskiej. „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” pełne są smakowitych anegdot i jeszcze smakowitszych współczesnych przepisów kulinarnych. Taka pozycja przed świętami Bożego Narodzenia gwarantuje, że nasz stół będzie wyglądał, a co najważniejsze – smakował znakomicie.

Adrianna Ostaszewska - kruche ciasteczko

Tak o książce od Wydawnictwa Harde opowiada sama autorka:

„Dzieje głodu i obżarstwa” nie są dziełem historycznym. To zbiór opowieści przybliżających przeszłość naszej europejskiej kultury kulinarnej. To felietony popularyzujące współczesną wiedzę naukową na temat sztuki kuchennej. Czasem moja subiektywna interpretacja powiązanych ze sobą zdarzeń. Ale przede wszystkim to smaczna podróż przez wieki z łyżką i widelcem w dłoni. Pragnę zabrać was do zimnego bufetu paleolitu, rozpasanego antycznego Rzymu, dalej podążymy slalomem przez kamienie milowe historii kulinariów, śledząc pilnie kuchenne ewolucje i gastronomiczne rewolucje, karmiąc złaknione dusze, ucztując z wieszczami, delektując się rarytasami baru mlecznego, by zakończyć tę pasjonującą wędrówkę przy bufecie smaków osobliwych.

Jako dziennikarka, popularyzatorka wiedzy historycznej, ale przede wszystkim zawodowa narratorka, opowiadaczka historii niezwykłych starałam się przyrządzić danie lekkostrawne, przyprawione umiarkowanym dowcipem i smakowicie podane. Jestem przekonana, że gastronomiczne peregrynacje śladem ludzkiego łakomstwa będą dla was szalenie apetyczną historią i rozbudzą ochotę na więcej. Zapraszam wszystkich do serwisu internetowego Beszamel.pl, gdzie regularnie publikuję kolejne SMACZNE HISTORIE.

 „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” do kupienia na wiemiwybieram.pl, do wyboru jest książka i e-book. 

Dzieje łakomstwa i obżarstwa. Adrianna Stawska- Ostaszewska

i

Autor: wiemiwybieram.pl
Sonda
Czy smażony karp to Twoja ulubiona potrawa wigilijna?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki