5 powodów dla których dziecko powinno jeść śniadanie

i

Autor: www.shutterstock.com

5 powodów dla których dziecko powinno jeść śniadanie

2018-09-08 0:00

Do nauki potrzebna jest energia, dlatego nim mały uczeń wyjdzie do szkoły, powinien zjeść solidny posiłek. Powinien on też być dobrze skomponowany, tak by zawierał wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Wówczas nie tylko umysł dziecka będzie sprawnie pracował, ale także jego układ odpornościowy i trawienny. Poznajmy zalety jedzenia śniadania.

1. Dawka energii sprzyja koncentracji i zapamiętywaniu

Z pustym żołądkiem trudniej nam się skupić i przyswoić sobie wiedzę. Malec może być ospały, powolny i mimo przespanej nocy – zmęczony. Po nocnej przerwie mózg potrzebuje paliwa, czyli glukozy – po przerwie nocnej jej poziom we krwi jest bardzo niski. Z obserwacji naukowców wynika ,że dzieci które regularnie jedzą wartościowe śniadania, maja lepsze wyniki w nauce.

2. Poranny posiłek poprawia odporność

Wiele badań wskazuje na to, że jedząc śniadania wzmacniamy swoja odporność. To szczególnie ważne w przypadku dzieci, które wiele godzin przebywają w zatłoczonej klasie i łatwo zarażają się od siebie. Silny dobrze odżywiony organizm łatwiej radzi sobie z atakiem wirusów.

3. Jedzenie śniadań zapobiega nadwadze

Spożycie porannego posiłku pozytywnie wpływa również na przemianę materii. Dzięki temu przez cały dzień metabolizm dziecka działa prawidłowo, co zapobiega odkładaniu się niepotrzebnego tłuszczyku. Po wartościowym posiłku nasza pociecha jest pełna witalności i z przyjemnością biega, ćwiczy, a ruch jak wiadomo sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki.

4. Reguluje pracę przewodu pokarmowego

Dzieci zaczynające dzień od zdrowego posiłku przyzwyczajają się do regularnego jedzenia mniejszych porcji. Dzięki temu mają niższy poziom cholesterolu we krwi i rzadziej skarżą się na bóle brzucha. Jeżeli nie zjedzą rano śniadania – nadmiar kwasu żołądkowego może przyczynić się do podrażnień błony śluzowej żołądka, a w dłuższej perspektywie do nadkwasoty czy refluksu.

5. Daje witalność na cały dzień

Idealne śniadanie zapewnie młodemu organizmowi energią na cały, aktywny dzień. Jednak, by spełniło swoje zadanie, powinno być urozmaicone oraz bogate w witaminy i minerały. Jego niezbędnym składnikiem są węglowodany, czyli np. pieczywo ( bułeczki z ziarnami, orkiszowe). Daje ono uczucie sytości i dostarcza błonnika, który jak miotełka oczyszcza przewód pokarmowy ze zbędnych resztek i pobudza pracę jelit. Błonnik zwiększa też wydzielanie śliny, powodując rozcieńczanie sprzyjających próchnicy cukrów. Pełnoziarnisty chleb jest też bogaty w cenne składniki: magnez, cynk, witaminy A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, kwas foliowy. Doskonałym uzupełnieniem porannej kanapki są świeże warzywa. Nie żałujmy dziecku pomidora, chrupiącej papryki, ogórka oraz różnych rodzajów sałaty. Taka kompozycja to prawdziwa bomba witaminowa. Kolejne składniki bez których nie obejdzie się pełnowartościowe śniadanie dla ucznia – to produkty zawierające białko i wapń: chudy twarożek, wędlina drobiowa, jogurt naturalny ( np. z dodatkiem sezonowych owoców i orzechów stanowiących źródło mikroelementów), plasterek żółtego sera. W sklepach firmowych Piekarni Oskroba można codziennie rano kupić świeże, pełnowartościowe kanapki. Do wyboru są kanapki z szynką i żółtym serem, z salami, z mozzarellą, a w każdej z nich znajdziemy świeże warzywa, takie jak sałata, pomidor, papryka, ogórek, oliwki. Innym wariantem śniadania jest podanie dziecku jajka na miękko lub na twardo. Jajka zawierają m.in. witaminy z grupy B, które wspomagają działanie układu nerwowego oraz żelazo, zapobiegające anemii.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki