BOTWINA NA ZIMĘ - botwina, przepis

2011-09-27 18:49

Botwinka w słoikachKoszt: 12 zł Składniki: 2 pęczki botwinki z młodymi buraczkami, 2 duże młode buraki, 1 duży pęczek koperku, 4 duże ząbki czosnku, mały kawałek korzenia chrzanu, 3 łyżki soli, 1 łyżka cukru, 5 łyżek octu jabłkowego, 0,5 szklanki przegotowanej wody

Sposób przygotowania botwiny na zimę: Botwinę dokładnie umyć, osączyć, posiekać.

Buraki wyszorować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej.

Czosnek obierać i drobniutko posiekać, chrzan oskrobać i zetrzeć na drobnej tarce i skropić 1 łyżką octu.

Koperek wypłukać, osączyć, drobno posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać, dodać sól, cukier, wodę i resztę octu.

Napełnić mieszanką słoiczki, ciasno ugniatając.

Słoiki zakręcić, pasteryzować 20 minut w temperaturze 100 st. C.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki