Kasztany nie są zbyt popularną przekąską w Polsce. Pora to zmienić, bo są bardzo wartościowe dla organizmu. Przede wszystkim wzmacniają odporność i przeciwdziałają infekcjom. Są bardzo bogate w skrobię, która przy obróbce termicznej zamienia się w cukier złożony (wolno przyswajany przez organizm). Zawierają błonnik pokarmowy, co pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. Nie brakuje im też białka i tłuszczów nienasyconych, wskazanych przy zwalczaniu chorób serca i krążenia. Oprócz tego zawierają kwas jabłkowy, lecytynę, magnez, żelazo, potas i witaminy B1, B2 oraz E, czyli witaminę młodości. Bardzo ważne jest także to, że kasztany jadalne są całkowicie pozbawione glutenu i mogą być spożywane przez osoby chore na celiakię. Kasztany można jeść na surowo, ususzone lub upieczone. Można zrobić z nich pastę. Świetnie sprawdzą się jako farsz do naleśników, pieczonych ryb i mięs.
Zobacz: SZOK! Sprawdź, co się dzieje z organizmem po zjedzeniu burgera!
Przeczytaj też: Te produkty spożywcze ochronią cię przed rakiem piersi!