Domowe syropy to skuteczna metoda w walce z przeziębieniem
Syrop z cebuli
2 duże cebule posiekać, dodać miód lub cukier. Odstawić na dobę, odcedzić syrop. Pić 4–5 razy dziennie po łyżce.
Miodek cebulowy
Pokroić drobno 3 cebule, dodać pół szklanki miodu, wymieszać, odstawić na 3 godziny. Następnie dodać 50 ml przegotowanej, letniej wody, znów odstawić na 3 godziny. Przecedzić do butelki. Pić kilka razy dziennie po łyżeczce.
Syrop z czosnku
3 ząbki czosnku zmiażdżyć, dodać sok z 1 cytryny, 2 łyżki miodu, odstawić na 48 godzin. Pić raz dziennie wieczorem po łyżeczce
Syrop z imbiru
By przygotować syrop potrzebujemy 35 dkg imbiru, dwie cytryny i kilka łyżek miodu. Imbir ścieramy na tarce. Zalewamy go litrem gorącej wody, dodajemy sok z cytryn, a na koniec miód. Mieszamy syrop i przelewamy do butelek. Pić 1 łyżkę 3 razy dziennie lub dodawać do herbaty.
Syrop z sosny
Z pędów sosny usunąć brązowe łuski, wrzucić do słoika przesypując cukrem (3-centymetrową warstwę pędów posypujemy 4 łyżeczkami cukru). Słoik przykryć podwójną warstwą gazy lub płótnem i odstawić w ciepłe miejsce na 10 dni. Powstały płyn odcedzić przez gazę, wyciskając mocno resztki pędów, rozlać do wyparzonych słoiczków i zakręcić. Gotowy syrop przechowywać w lodówce. W razie choroby przyjmować trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.
Przeczytaj też: Sezon na pigwę