Domowe syropy na przeziębienie

2020-11-13 6:50

O tej porze roku o kaszel, katar czy ból gardła nie trudno. Podpowiadamy jak uporać się z przeziębieniem domowymi metodami. Wypróbuj cudowne babcine syropy.

Syrop z cebuli na kaszel i nie tylko – właściwości syropu z cebuli

i

Autor: Getty Images

Domowe syropy to skuteczna metoda w walce z przeziębieniem

Syrop z cebuli

2 duże cebule posiekać, dodać miód lub cukier. Odstawić na dobę, odcedzić syrop. Pić  4–5 razy dziennie po łyżce.

 Miodek cebulowy

Pokroić drobno 3 cebule, dodać pół szklanki miodu, wymieszać,  odstawić na 3 godziny. Następnie dodać 50 ml przegotowanej, letniej wody, znów odstawić na 3 godziny. Przecedzić do butelki. Pić kilka razy dziennie po łyżeczce.

Syrop z czosnku

3 ząbki czosnku zmiażdżyć, dodać sok z 1 cytryny, 2 łyżki miodu, odstawić na 48 godzin. Pić raz dziennie wieczorem po łyżeczce

Syrop z imbiru

By przygotować syrop potrzebujemy 35 dkg imbiru, dwie cytryny i kilka łyżek miodu. Imbir ścieramy na tarce. Zalewamy go litrem gorącej wody, dodajemy sok z cytryn, a na koniec miód. Mieszamy syrop i przelewamy do butelek. Pić 1 łyżkę 3 razy dziennie lub dodawać do herbaty.

 Syrop z sosny

Z pędów sosny usunąć brązowe łuski, wrzucić do słoika przesypując cukrem (3-centymetrową warstwę pędów posypujemy 4 łyżeczkami cukru). Słoik przykryć podwójną warstwą gazy lub płótnem i odstawić w ciepłe miejsce na 10 dni. Powstały płyn  odcedzić przez gazę, wyciskając mocno resztki pędów, rozlać do wyparzonych słoiczków i zakręcić. Gotowy syrop przechowywać w lodówce. W razie choroby przyjmować trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.

Przeczytaj też: Sezon na pigwę

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki