PRZEPISY NA WIELKANOC, FASZEROWANE JAJKA: Farsz szpinakowy

2013-03-29 14:06

Jak podać wielkanocne jajka w zupełnie nowej odsłonie? Spróbuj naszego prepisu na jajka z farszem szpinakowym.

Sposób przygotowania:

10 jaj ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupinek, przekroić wzdłuż na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Przygotować farsz i nadziać jajeczne miseczki. Położyć na liściach sałaty, posypać zieleniną, ozdobić kleksem ketchupu, majonezu, oliwką, plasterkiem rzodkiewki czy cząstką pomidora.

Farsz szpinakowy
Składniki:

4 jajka

80 g posiekanego świeżego lub mrożonego szpinaku

łyżka orzeszków pinii

1 łyżka rodzynek

3 łyżki oliwy z oliwek

4 listki sałaty rzymskiej

sól

pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotowane jajka na twardo obrać ze skorupek, przekroić na pół, wyjąć żółtko. Szpinak poddusić do miękkości na oliwie, doprawić solą i pieprzem, dodać pokruszone żółtka, orzeszki pinii i rodzynki. Przygotowaną masę włożyć łyżeczką do wydrążonych białek. Na talerz położyć liście sałaty, postawić jajka, udekorować rodzynkami i orzeszkami pinii.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki