PRZEPISY NA WIELKANOC, FASZEROWANE JAJKA: Farsz tuńczykowy

2012-03-20 3:00

Jajka w symbolice wielkanocnej oznaczają nowe życie. Dlatego właśnie w postaci barwnych pisanek wkładamy je do koszyczka, by po poświęceniu podzielić się nimi z bliskimi. Jajka serwujemy także jako potrawę podczas uroczystego świątecznego śniadania. Oto w jaki sposób można je przygotować.

Sposób przygotowania:

10 jaj ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupinek, przekroić wzdłuż na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Przygotować farsz i nadziać jajeczne miseczki. Położyć na liściach sałaty, posypać zieleniną, ozdobić kleksem ketchupu, majonezu, oliwką, plasterkiem rzodkiewki czy cząstką pomidora.

Farsz tuńczykowy

Składniki:

8 jajek

puszka tuńczyka

1 łyżka ostrej musztardy

2 łyżki majonezu

sól

pieprz

cytryna

Sposób wykonania:

Tuńczyka osączyć, dodać żółtka, musztardę oraz majonez. Wszystko razem dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Można doprawić solą i pieprzem. Połówki białek nadziewać uzyskanym farszem. Faszerowane jajka ułożyć na półmisku, umieszczając pośrodku cząstki cytryny. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki