Jajka faszerowane farszem z pieczarkami i curry

2012-03-27 4:00

Jajka w symbolice wielkanocnej oznaczają nowe życie. Dlatego właśnie w postaci barwnych pisanek wkładamy je do koszyczka, by po poświęceniu podzielić się nimi z bliskimi. Jajka serwujemy także jako potrawę podczas uroczystego świątecznego śniadania. Oto w jaki sposób można je przygotować. Jajka w symbolice wielkanocnej oznaczają nowe życie. Dlatego właśnie w postaci barwnych pisanek wkładamy je do koszyczka, by po poświęceniu podzielić się nimi z bliskimi. Jajka serwujemy także jako potrawę podczas uroczystego świątecznego śniadania. Oto w jaki sposób można je przygotować.

Sposób przygotowania:

10 jaj ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupinek, przekroić wzdłuż na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Przygotować farsz i nadziać jajeczne miseczki. Położyć na liściach sałaty, posypać zieleniną, ozdobić kleksem ketchupu, majonezu, oliwką, plasterkiem rzodkiewki czy cząstką pomidora.

Farsz z pieczarkami i curry
Składniki:

8 jajek

15 dag pieczarek

łyżeczka masła

majonez

sól

pieprz

curry

łyżka posiekanej pietruszki

zielenina do dekoracji

Sposób wykonania:

Pieczarki posiekać w kostkę, smażyć na maśle do momentu aż nadmiar wody wyparuje. Po wystudzeniu pieczarki połączyć z rozgniecionymi widelcem żółtkami, dodać majonez i curry, przyprawy i natkę pietruszki, wymieszać. Masą napełnić jajka, udekorować zieleniną.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki