PRZEPISY NA WIELKANOC, FASZEROWANE JAJKA: Jajka faszerowane na ciepło z migdałami

2013-03-29 14:13

Sprawdzony przepis na jajka faszerowane na ciepło z migdałami.

Sposób przygotowania:

10 jaj ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupinek, przekroić wzdłuż na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Przygotować farsz i nadziać jajeczne miseczki. Położyć na liściach sałaty, posypać zieleniną, ozdobić kleksem ketchupu, majonezu, oliwką, plasterkiem rzodkiewki czy cząstką pomidora.

Z migdałami
Składniki:

5 jajek ugotowanych na twardo

mała cebulka

3 łyżeczki śmietany

sól

pieprz

garść płatków migdałów

2 łyżki masła do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka przekroić ostrym nożem wzdłuż na połowę. Wyjąć białka z żółtkami. Jajka, cebulę posiekać, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, wymieszać. Napełnić skorupki jajek farszem. Na wierzchu położyć płatki migdałów, lekko przycisnąć, by nie odpadły. Na rozgrzanym maśle ułożyć jajka skorupkami do góry, a farszem do dołu, smażyć, aż będą rumiane.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki