PRZEPISY NA WIELKANOC, FASZEROWANE JAJKA: Jajka faszerowane na ciepło z sardynkami

2012-03-27 4:00

Jajka w symbolice wielkanocnej oznaczają nowe życie. Dlatego właśnie w postaci barwnych pisanek wkładamy je do koszyczka, by po poświęceniu podzielić się nimi z bliskimi. Jajka serwujemy także jako potrawę podczas uroczystego świątecznego śniadania. Oto w jaki sposób można je przygotować.

Sposób przygotowania:

10 jaj ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupinek, przekroić wzdłuż na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Przygotować farsz i nadziać jajeczne miseczki. Położyć na liściach sałaty, posypać zieleniną, ozdobić kleksem ketchupu, majonezu, oliwką, plasterkiem rzodkiewki czy cząstką pomidora.

Z sardynkami
Składniki:

8 jajek ugotowanych na twardo

4 sardynki

mała cebula

2 łyżki masła i śmietany

3 łyżki posiekanego koperku

łyżka oleju

tarta bułka

natka

Sposób przygotowania:

Jajka w skorupkach przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie wyjąć, (by nie uszkodzić skorupek) białka z żółtkami i drobno pokroić. Cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Wymieszać z jajkami, sardynkami, masłem, śmietaną i koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masą napełnić skorupki jajek, obsypać tartą bułką. Zrumienić na rozgrzanym maśle na patelni. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki