JAK DBAĆ o cerę - maseczki z warzyw i owoców

2011-07-15 5:00

Jak najlepiej zadbać o cerę i dostarczyć jej witamin? Latem możemy wspomóc się naturą i wykorzystać warzywa i owoce. Domowe maseczki z malin, jabłek i brzoskwiń pomogą zrewitalizować skórę twarzy i nawilżyć po opalaniu.

Maseczki nawilżające lub witaminowe możemy zrobić w domu, bez potrzeby wyjścia do kosmetyczki i wydawania pieniędzy. Zanim zaczniemy nakładać maseczkę najlepiej zrobić peeling twarzy, wtedy skóra będzie lepiej wchłaniać witaminy.

Maseczka z ogórka
Znana chyba każdej kobiecie - na umytą i osuszoną twarz nakładamy ciasno plasterki świeżego ogórka, również na powieki. Po 15 minutach zdejmujemy plasterki i wklepujemy w skórę twarzy krem nawilżający.

Maseczka z brzoskwini
Rozgniecioną na papkę brzoskwinię mieszamy z miodem i łyżką jogurtu, aby zachować konsystencję, która utrzyma się bez problemu na twarzy. Brzoskwinie mają sole mineralne i witaminy - maseczka nawilży skórę.

Patrz też: Oliwa z oliwek - JAK DZIAŁA na urodę. JAK ją wykorzystać

Maseczka z jabłka
Należy w tym przypadku pamiętać, że najwięcej witamin jest w skórce jabłka. Dlatego starte całe jabłko mieszamy z łyżką jogurtu i płatkami owsianymi. Oczyszcza i odżywia skórę, a poza tym może posłużyć jako peeling - po 15 minutach zmywamy ciepłą wodą.

Maseczka z natki pietruszki
Posiekaną natkę pietruszki mieszamy z ciepłym mlekiem, kilkoma kroplami cytryny i łyżką miodu. Możemy nałżyć na twarz na 15 minut lub nasączyć gazę i połozyć sobie na twarzy. Efekt będzie podobny - skóra się rozjaśni i odświeży.

Maseczka z malin
Rozgniecione maliny zmieszaj z łyżką jogurtu i pokruszonym lodem. Twarz nabierze koloru i odświeży się, szczególnie po męczącym dniu. Po zmyciu maseczki wklepujemy krem nawilżający lub ujędrniający.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki