Leszek Klimas

i

Autor: mat. pras. Efekt Klimasa Leszek Klimas - trener motywator, specjalista żywieniowy, twórca autorskiego programu Efekt Klimasa

Święta Wielkanocne

Jak nie przytyć w Wielkanoc? Specjalista żywieniowy radzi

Coraz więcej osób zmaga się z problemami zdrowotnymi. Przestrzeganie diety cukrzycowej, wątrobowej, antycholesterolowej, czy po prostu odchudzającej to wyzwanie w czasie Świąt Wielkanocnych. Jak nie przytyć w Święta Wielkanocne przy suto zastawionym stole? Spytaliśmy o to Leszka Klimasa, trenera-motywatora i specjalistę żywieniowego, który zadbał już o zdrowie ponad tysiąca dzieci i dorosłych. Troszczy się również o zdrowie i sylwetki gwiazd.

Specjalista żywieniowy Leszek Klimas, twórca autorskiego programu żywieniowo-treningowego Efekt Klimasa, zawodowo zajmuje się leczeniem otyłości. Zaufali mu już Edyta Górniak, Ewa Kasprzyk i Filip Hajzer. Z okazji Wielkanocy dzieli się z Czytelnikami Super Expressu 5 sprawdzonymi patentami na odchudzone potrawy:

  1. Zrezygnuj ze smażenia, postaw na duszenie, pieczenie w piekarniku lub grillowanie
  2. Sałatkę jarzynową przygotuj w połączeniu odrobiny majonezu z jogurtem naturalnym
  3. Wybierz chude mięso: drobiowe lub chudą część wołowiny, w tym chude wędliny
  4. Z ciast najlepszy będzie sernik na twarogu chudym lub półtłustym
  5. Żurek nie wymaga zabielania, wywar przygotuj na chudym mięsie lub warzywach

– Warto, aby talerzu znalazły się różnokolorowe, surowe warzywa. Najlepiej bez dodatku tłuszczu, ponieważ jest go wystarczająco dużo w świątecznych daniach. Wówczas najlepiej, aby warzywa stanowiły połowę porcji. To jakie proporcje powinny stanowić pozostałe produkty zależy od dania, które wybierzemy – przekonuje Leszek Klimas.

– Popularna sałatka jarzynowa powinna zajmować około 1/4 talerza. Warto sięgnąć po danie będące dobrym źródłem białka, które nas nasyci. Sięgając np. po pieczoną polędwicę, powinniśmy zapełnić pozostałą 1/4 talerza – wyjaśnia specjalista i dodaje. – Oczywiście nie chodzi o to, aby wypełnić talerz po brzegi i się przejeść. Zachowajmy zdrowy rozsądek.

– Przy wybieraniu innych potraw, kierujmy się ogólnymi zasadami zdrowego talerza: 50 proc. talerza powinny stanowić warzywa, najlepiej aby były różnorodne. 25 proc. talerza powinno zajmować mięso lub zamiennie ryba, nabiał, czy nasiona roślin strączkowych i 25 proc. produkty będące źródłem węglowodanów: kasze, makaron pełnoziarnisty, ryż lub ziemniaki. Nie należy przesadzać z ilością tłuszczu w posiłku.

Po popularnego mazurka lub kawałek sernika sięgnijmy kilka godzin później, najlepiej po wspólnej rodzinnej aktywności – zaleca trener gwiazd. – Do picia wybierzmy wodę, napar ziołowy lub owocową herbatę. Gazowane, słodkie napoje i soki, to praktycznie puste kalorie.

– Nałóżmy ulubione potrawy na talerz i nie sięgajmy po kolejne dokładki. Najwyżej w drugi dzień świąt zjemy drugą porcję – radzi  specjalista. – Celebrujmy świąteczny posiłek, jedząc powoli i ciesząc się towarzystwem bliskich nam osób.

Zobacz niżej przepis na wysokobiałkowy sernik bez cukru.

Domowy sernik wiedeński, który zawsze się udaje

i

Autor: Shutterstock.com Domowy sernik wiedeński, który zawsze się udaje Link: Więcej przepisów na serniki znajdziesz w serwisie Beszamel.pl

Przepis na świąteczny sernik bez cukru

Dietetyczki centrum leczenia otyłości Leszka Klimasa na święta polecają sernik wysokobiałkowy. Z tym wypiekiem Efekt Klimasa gwarantowany! 

Składniki:

1 kg zmielonego,

chudego twarogu

10 jajek

250 g erytrytolu

250 g masła

4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 2000

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki na 30 min. przed przyrządzeniem i pozostawić w temperaturze pokojowej.
  2. Zaczynamy od rozdzielenia żółtek od białek.
  3. Następnie należy ubić masło, aż będzie puszyste. W trakcie ubijania dodajemy po jednym żółtku.
  4. Wsypujemy erytrytol i chwilę mieszamy. Dodajemy twaróg, mąkę i całość dokładnie miksujemy. Aby nie było grudek erytrytolu.
  5. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Otrzymaną pianę delikatnie mieszamy z masą serową.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st., bez termoobiegu.
  7. Formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wkładamy do piekarnika na około 1 godz. 
  8. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu należy zostawić ciasto na kilka minut w formie, aż temperatura stopniowo się obniży. I dopiero przestudzony sernik wyjmujemy z formy. Można wierzch ciasta oprószyć sproszkowanym erytrytolem. 
Tańczące z Prmocjami 30.03

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki