Jak ugotować bób?

i

Autor: Shutterstock

Smacznie i zdrowo

Jak i ile gotować bób? Babcia dodawała ten składnik, dzięki niemu bób jest przepyszny

2024-06-05 15:16

Jak gotować bób? Krótko! Sezon na bób jest krótki dlatego, gdy na rynku pojawią się ziarna lub strąki, korzystamy z jego właściwości na różne sposoby. Mimo że bób od lat uchodzi za jedno z najdroższych warzyw, to wiele osób nie potrafi się oprzeć kulinarnym doznaniom, jakie dają ugotowane ziarna z odrobiną masła i bułki tartej. Bób można także zapiekać, dodawać od sałatek, suszyć i prażyć. Jednak ugotowany jada się najczęściej.

Bób to doskonałe źródło białka. Jest doskonałym zamiennikiem mięsa. Dzięki wiązaniu kwasów żółciowych w jelicie grubym obniża poziom cholesterolu. Bób zawiera także prowitaminę A, która przyczynia się do budowania odporności i hamuje działanie wolnych rodników. W ziarnach znajdują się także witaminy B1, B2, B3, (PP) oraz C, a także minerały: wapń, fosfor, magnez, cynk i żelazo. Mimo że bob najczęściej jadamy w formie przetworzonej, to ziarna można jeść także na surowo. Młode ziarna będą smacznym składnikiem sałatek. Jednak warto pamiętać, że bób gotowany znacznie łatwiej się trawi.

Jak ugotować bób? Babcia dodawała ten składnik, dzięki niemu bób jest przepyszny

Pitagoras uważał, że jedzenie bobu powinno być zakazane, bo dusza człowieka po śmierci zamienia się właśnie w to warzywo. Jednak nawet starożytni Grecy nic sobie z tego nie robili i jedli bób na potęgę. Był nawet specjalny bóg od bobu i fasoli – Kyamites, który czuwał nad uprawą i obfitymi plonami. Nie wiadomo, czy zostawił swoim wyznawcom przepis na to, jak gotowca bób, ale gdyby tak było, z pewnością nakazałby wrzucać wyłuskane ziarna na wrzątek i krótko gotować. Dzięki temu bób zachowa swoje właściwości odżywcze. Jeśli chcemy, żeby ziarna nie miały goryczki, do wody dodajemy nie tylko sól (łyżeczka na 1 kg ziaren), ale także cukier (pół łyżeczki na 1 kg ziaren) oraz odrobinę masła (pół łyżeczki na 1 kg ziaren). Masło do dodawane do gotowania bobu to sposób mojej babci. Dzięki niemu ziarna są delikatniejsze i bardziej kremowe. Trzeba także pamiętać, by bobu nie gotować zbyt długo. Jeśli ziarna są młode, wystarczy około 8 minut, w przypadku starszych – 12. Gdy chcemy wykorzystać ziarna np. do zrobienia hummusu, wtedy gotujemy je około 20 minut. Bób można jeść ze skórką lub bez. Im starsze ziarna, tym łupina będzie twardsza i mniej smaczna.

ZOBACZ TEŻ: To najczyściej kopiowany sernik na świecie. Gdzie zjesz oryginalny sernik baskijski? Adres i historia powstania kremowego ciasta

Quiz o kultowych filmach. Podajemy tytuł i imię bohatera. Odgadniesz, kto zagrał tę postać? Trudny test nawet dla kinomaniaków

Pytanie 1 z 10
W filmie „Nietykalni” wcielił się w rolę Drissa. Ten aktor to:
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki