Rośliny wspierające odporność

i

Autor: Getty Images

Jak wzmocnić odporność na jesień 2021?

2021-09-26 15:36

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią zimno, plucha oraz przeziębienia i choroby. Nie wystarczy ciepły szalik, czapka i sweter, aby się ich ustrzec. Już teraz warto teraz warto zadbać o organizm i wzmocnić swoją odporność. Co jeść, aby nie chorować? Jak poprawić swoją odporność szczególnie jesienią? Przedstawiamy skuteczne metody oraz sprawdzone suplementy dietetyka klinicznego!

Na budowanie odporności ma wpływ wiele aspektów życia, chociaż szczególne znaczenie ma właściwa dieta. To za jej pomocą odżywiamy organizm, dostarczając mu wszystkich niezbędnych składników. Jesienią szczególnie pamiętajmy o wprowadzeniu do swojego menu produktów bogatych w witaminy i związki wspomagające zwalczanie wirusów. Wiele z nich na pewno masz już w swojej lodówce lub domowych zapasach!Zapewne każdy słyszał o sposobach na budowanie odporności, które stosowały jeszcze nasze babcie. Nie bez powodu – wiele z nich niezawodnie sprawdza się od lat. Domowy syrop z cebuli czy mleko z dodatkiem czosnku i miodu to ponadczasowe metody na wsparcie organizmu. W niektórych przypadkach mogą one zadziałać lepiej niż syropy dostępne w aptekach. Babcie w swoich opowieściach wspominają też o kiszonkach – bogate w witaminę C, pomagają organizmowi zwalczać infekcje.

Mleko to doskonałe źródło witaminy A, która utrzymuje błony śluzowe w dobrej kondycji. Czosnek słynie natomiast z właściwości antyseptycznych – z powodzeniem zabija wszelkie wirusy. Jeżeli do mleka z czosnkiem dodamy miodu, jego działanie bakteriobójcze będzie jeszcze skuteczniejsze. Domowy syrop z cebuli zawiera natomiast duże ilości witaminy C, a ta wzmacnia umiejętność organizmu do obrony przez chorobą – mówi Luiza Wilczewska, dietetyk kliniczny współpracujący ze sklepem internetowym Bee.pl. – Z kolei kiszonki, dzięki swoim właściwościom probiotycznym, chronią organizm przed zakażeniami w trudnym, jesienno-zimowym okresie, ale warto regularnie spożywać je przez cały rok. Świetne działanie posiada też propolis – to naturalny antybiotyk, który łagodzi stany zapalne – dodaje dietetyk.

Oprócz doskonale znanych składników na rynku dostępne są również mniej popularne produkty, które swoim działaniem nie ustępują tradycyjnym metodom wsparcia odporności. Do produktów o takich właściwościach należy pyłek pszczeli – wykazuje silne działanie antybiotyczne i szybko zwalcza bakterie. Do skarbów natury, które w okresie jesiennym są nieocenione dla organizmu, warto zaliczyć także o ashwagandę. Stymuluje ona układ immunologiczny, dzięki czemu jest on mniej podatny na różnego rodzaju infekcje.

Mało mówi się o zaletach rokitnika zwyczajnego, a ta roślina to cenne źródło witaminy C wspomagającej układ odpornościowy. Innym takim składnikiem jest aloes. Chociaż o jego zastosowaniu w kosmetyce często wspominamy to w formie do picia nadal pozostaje dla wielu zagadką. Niesłusznie, bo codzienne spożywanie żelu aloesowego, oczywiście przeznaczonego do celów spożywczych, pobudza komórki odpowiedzialne za eliminowanie z naszego organizmu chorobotwórczych drobnoustrojów – tłumaczy Luiza Wilczewska. – Egzotycznie brzmiący astragalus, znany w Polsce jako traganek, to niepozorna roślina, o której trudno nie wspomnieć przy temacie jesiennych infekcji. Działa przeciwwirusowo, więc dzięki suplementacji tego ziela możemy zapobiec różnorodnym atakującym nas chorobom – mówi ekspert.

Właściwa, odżywcza dieta wzbogacona suplementami to bardzo skuteczny sposób na zapobieganie jesiennym przeziębieniom. Nieoceniona jest także regularna aktywność fizyczna, która oprócz pobudzenia ciała i przygotowania go do codziennych wyzwań, wspomaga pracę układu odpornościowego. Istnieje bardzo wiele sportów, które można uprawiać jesienią, takich jak nordic walking, jazda na rowerze czy po prostu energiczne spacery. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie! W zimne, deszczowe dni sprawdzi się nawet spokojna joga i rozciąganie podczas oglądania ulubionego serialu. Kluczowe jest też ograniczenie stresu, który destrukcyjnie wpływa na organizm i spowalnia jego regenerację. Warto także pamiętać, że będziemy stresować się mniej, jeśli zadbamy o odpowiednią ilość snu. W okresie jesiennym powinniśmy przesypiać minimum 7 godzin, jeśli chcemy, aby nasze ciało zachowało odporność na wirusy, ale także na stres i ponurą aurę.Dbanie o organizm i jego odporność powinno być całorocznym działaniem, jednak szczególnie jesienią nie dajmy się infekcjom i chorobom. Zbilansowana dieta bogata w witaminy i minerały, właściwa suplementacja, regularna dawka ruchu i snu to przepis na zdrowie i świetny nastrój.

Jaki mężczyzna do Ciebie pasuje?

Pytanie 1 z 9
Jak opiszesz swój temperament?
Tęczowy kordon przeszedł ulicami Opola

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki