Jarmuż

i

Autor: ARCHIWUM

JARMUŻ ochroni przed rakiem i wrzodami. Poznaj jego właściwości

2016-01-21 15:00

Jarmuż jest odmianą kapusty, która w ostatnim czasie cieszy się coraz większą sławą. I to nie tylko ze względu na znakomity smak, ale także przez swoje właściwości odżywcze - wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, chroni przed nowotworami i wrzodami. Poznaj niesamowite właściwości jarmużu.

Jarmuż jest rośliną uprawianą w różnych miejscach na świecie, w tym także i w Polsce. Najlepiej kupować go w okresie od listopada do grudnia - wtedy jest najświeższy. Jest to odmiana kapusty, która była szczególnie popularna do końca średniowiecza. Teraz znowu zyskuje sławę. I bardzo dobrze! Jarmuż ma wiele właściwości dobroczynnie wpływających na nasze zdrowie. Jego liście są bogate w składniki odżywcze takie jak białko, błonnik, wapń, żelazo, fosfor, potas, witaminy K i C oraz beta-karoten i przeciwutleniacze. Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, chroni przez nowotworami takimi jak: rak prostaty, płuc i jelita grubego, zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów i kurzej ślepoty. Oczywiście wzmacnia układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w okresie zimowym. Kobiety, które cierpią na obfite miesiączki również powinny włączyć do swojej diety tę roślinę - załagodzi krwawienie.

Zobacz: Zdrowe produkty, które mogą Ci poważnie ZASZKODZIĆ

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki