Święta wielkanocne to czas rodzinnych spotkań i... wielkiego obżarstwa. Bardzo łatwo jest stracić kontrolę przy wielkanocnym stole i zjeść zbyt dużo. Jeśli jednak chcesz uniknąć nadprogramowych kilogramów i centymetrów w pasie, zwróć uwagę na kaloryczność potraw. Dzięki temu będziesz wiedziała, na co i w jakich ilościach możesz sobie pozwolić. Najmniej kalorycznym wielkanocnym produktem, a zarazem najzdrowszym, jest rzeżucha. Ma tylko 18 kcal na 100 g. Dodatkowo jest bogata w witaminę C, żelazo oraz magnez. Możesz więc jeść rzeżuchę bez żadnych ograniczeń i konsekwencji! Najbardziej tuczące są oczywiście ciasta, takie jak: babka biszkoptowa, sernik wiedeński czy mazurek. Unikaj także szynek wieprzowych i pasztetów pieczonych. Są źródłem dużej ilości tłuszczu. Wszystkie potrawy wielkanocne najlepiej przygotować samodzielnie. Dzięki temu wiesz, co wchodzi w ich skład. Prezentujemy ilość kalorii, jaka mieści się w 100 g danego produktu wielkanocnego:
• Babka biszkoptowa- 340 kcal
• Babka drożdżowa- 308 kcal
• Babka piaskowa- 308 kcal
• Bigos- 119 kcal
• Buraczki z chrzanem- 49 kcal
• Chleb pszenny- 266kcal
• Chleb żytni pełnoziarnisty- 237kcal
• Galaretka drobiowa- 129kcal
• Jajka w majonezie- 306 cal
• Kiełbasa biała- 323 kcal
• Kompot z wiśni- 69 kcal
• Mazurek- 425 kcal
• Pasztet pieczony- 394 kcal
• Pasztet z kurczaka pieczony- 214 kcal
• Pieczeń rzymska- 208 kcal
• Polędwica wieprzowa duszona- 147 kcal
• Rzeżucha- 18 kcal
• Sałatka jarzynowa z majonezem- 192 kcal
• Sałatka jarzynowa z majonezem i jogurtem- 117 kcal
• Schab pieczony- 291 kcal
• Sernik wiedeński- 333 kcal
• Sos tatarski-313 kcal
• Szynka wieprzowa gotowana- 233 kcal
• Szynka wieprzowa, wędzona, gotowana- 390 kcal
• Szynka z indyka- 84 kcal
• Żurek z kiełbasą- 94 kcal
Zobacz też: Czego NIE JEŚĆ w Wielki Piątek? Zasady ŚCISŁEGO POSTU
Sprawdź: Jak ozdobić wielkanocny stół? Zrób świąteczne stroiki!