Konopie na talerzu

i

Autor: Materiały prasowe

Konopie na talerzu? Czemu nie! Wypróbuj, a nie pożałujesz

2021-11-30 12:31

Przepis na idealny jesienny wieczór? Koc, ulubiona książka lub serial i… pyszna przekąska albo gorący napój. Smakołyk dodający energii, a może deser na poprawę nastroju? Do jesiennych dań warto wkomponować produkty konopne, które idealnie sprawdzą się w walce z sezonową chandrą, a także dodadzą nowoczesnego twistu naszemu menu. Zawierają witaminy, kwasy tłuszczowe, białko oraz błonnik, dzięki czemu mają pozytywny wpływ na zdrowie i odporność organizmu. Są przy tym bardzo smaczne i w dodatku na czasie! Jak zrobić jesienne pyszności z konopi w swojej własnej kuchni?

Krótkie dni i chłodna pogoda często sprawiają, że mamy gorszy nastrój i obniżoną odporność. W tym czasie warto zadbać o dietę wzbogaconą w witaminy i składniki, które wspomogą nasze zdrowie i samopoczucie. Do jesiennego menu można włączyć produkty konopne, takie jak olejek CBD, nasiona lub olej z konopi. Zawierają one składniki, które wzmacniają odporność, pomagają w redukcji stresu oraz poprawiają jakość snu. Produkty konopne można dodać do dań, przekąsek, a także do napojów i deserów. Szukasz przepisów? Przedstawiamy nasze propozycje!Kolory polskiej jesieni - złote latte dyniowe z CBD

Dyniowa latte z roku na rok jest coraz bardziej popularna i staje się już jesiennym klasykiem. Mimo to stosunkowo nieznaną odsłoną tego napoju jest wersja z CBD, która przypadnie do gustu nie tylko prawdziwym jesieniarom! Napój jest pyszny i w dodatku prezentuje się niezwykle efektownie - swój złoty kolor zawdzięcza oczywiście przyprawom i dyni. Co więcej, jego przygotowanie jest bardzo proste!

- Przygotuj szklankę mleka lub napoju roślinnego, 50 ml espresso, 3 łyżki puree z dyni, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki cynamonu, szczyptę mielonego imbiru, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę miodu, odrobinę pieprzu oraz 2 lub 3 krople olejku CBD o stężeniu 5%. Świetnie się nada również olejek o stężeniu 1%, wówczas możesz dodać kilka kropel więcej. W rondelku zagotuj mleko, a pozostałe składniki zblenduj i powoli dolej do gotującego się mleka. Dokładnie mieszaj, aż całość się spieni, a na końcu wlej gorącą kawę. Ilość przypraw można dostosować do własnych upodobań. Taki napój pięknie pachnie i zjawiskowo wygląda! Jest nie tylko modny, ale też zdrowy i rozgrzewający - tłumaczy Izabela Wojciuk z HempKing.

Wypicie złotego latte z olejkiem CBD poprawi nastrój i wzmocni naturalną odporność organizmu. Warto pamiętać też o tym, że CBD wpływa pozytywnie na układ naczyniowo-sercowy oraz reguluje zawartość cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Wzmacnia także organizm, gdyż zawiera fitoskładniki i kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9.

Bazyliowe pesto na jesień? Czemu nie! Możesz go użyć do wielu dań - podać z ulubionym makaronem, wykorzystać jako sos do pizzy lub jako pastę do kanapek. Pesto ma wiele odmian, ale warto poznać jego aromatyczną wersję z dodatkiem nasion konopi. Jak ją przygotować?

- Potrzebne są 2 szklanki świeżych liści bazylii, ¼ szklanki nasion konopi, ¼ szklanki startego parmezanu, ząbek czosnku, 2-3 łyżki oleju konopnego i szczypta soli. Wszystkie składniki zblenduj i gotowe! Dania z dodatkiem pesto z nasionami konopi są zdrowe, szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo smaczne! - przekonuje Izabela Wojciuk z firmy HempKing.

Zawarty w pesto czosnek jest naturalnym antybiotykiem i wpływa na naszą odporność, która jest tak potrzebna jesienią i zimą. Nasiona konopi będą idealne dla tych, którzy lubią smak orzechów i słonecznika. Określa się je mianem superfoods, ponieważ są źródłem kwasów tłuszczowych, białka, błonnika oraz witamin A, B1, B2, B3, B6, C i E.Aromatyczne jabłka z cynamonem upieczone na kruchym spodzie z twistem w postaci dodatku nasion konopi to klasyczny deser w nowoczesnej wersji. Pachnące ciasto w chłodny wieczór to świetny sposób na walkę z sezonową chandrą. Ciasto jest efektowne, a zarazem łatwe w przygotowaniu. - Składniki na spód tarty to 150 g mąki orkiszowej, 50 g cukru kokosowego, 4 łyżki nasion konopi, 100 g margaryny, 2 łyżki jogurtu. Do nadzienia potrzebne będzie 500 g jabłek, 70 g ksylitolu, 1 łyżeczka cynamonu, 6 g żelatyny, 30 ml wody, 120 g jogurtu. Dodatkowo potrzebujesz 4 jabłek do dekoracji - mówi Izabela Wojciuk z firmy HempKing.

- Składniki na spód połącz za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez godzinę, a następnie wyłóż na posmarowaną tłuszczem formę, dokładnie dociskając ciasto do brzegów. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aż brzegi będą złociste. Nadzienie robi się bardzo łatwo! Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń pestki, posyp ksylitolem, cynamonem i piecz w temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Następnie należy je schłodzić i zmiksować z jogurtem. Żelatynę namocz w wodzie przez 10 minut, po czym podgrzej i mieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj ją do jabłek i także zmiksuj. Gotowy mus wlej do upieczonej formy i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, a następnie udekoruj pozostałymi jabłkami - dodaje Izabela Wojciuk.

Dosypanie nasion konopi do ciasta nada orzechowego posmaku i zaskoczy twoje kubki smakowe. Ten jeden składnik sprawi, że tradycyjna tarta jabłkowa zmieni się w nowoczesny deser, który w dodatku wspomaga chudnięcie. Dzieje się tak, ponieważ nasiona konopi zawierają dużo białka i błonnika, które zapewniają uczucie sytości na długo, przez co zmniejszają chęć podjadania innych przekąsek. Warto jednak pamiętać, że ta zasada zadziała tylko gdy zjesz niewielką ilość tarty!

Źródło: materiały prasowe

Express Biedrzyckiej - Paweł Kowal: Niedzielskiego będzie oceniał św. Piotr

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki