Konserwanty są zdrowe?! Oto zaskakujące informacje

2017-07-03 19:00

Starasz się zdrowo odżywiać i unikasz konserwantów? Okazuje się, że to może być błąd. Tak twierdzi prof. Krzysztof Krygier z Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie.

- Lubię zadawać studentom jedno pytanie: „czy wolicie konserwanty w konserwie mięsnej – gdzie wiemy, ile ich dodajemy, bo to jest regulowane przepisami – czy jedzenie bez konserwantów i z ryzykiem, że może pojawić nam się jad kiełbasiany, który nas zabije - mówi prof. Krzysztof Krygier z Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie. Okazuje się, że konserwanty nie są takie złe, jak może się wydawać. Zostały stworzone po to, żeby chronić jedzenie przed zepsuciem. Profesor w rozmowie z innpoland.pl powiedział także, że wręcz szuka konserwantów w jedzeniu. Szczególnie teraz, gdy wyjeżdża na działkę na kilka dni. Gdyby nie konserwanty, jedzenie szybko by się zepsuło, co mogłoby mieć fatalne skutki dla zdrowia. Przekonuje was ta teoria? Może wystarczyłoby robić mniejsze zakupy i zdjadać pożywienie na bieżąco, by uniknąć zatrucia...

Zobacz: Ola Kwaśniewska porównuje się do Ani Lewandowskiej. Też pokazała brzuszek

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki