Fun fact
Międzynarodowy Dzień Przyjaźni ustanowiono rezolucją ONZ w roku 2011, honorując działania Ramóna Artemio Bracho i założonej przez niego w 1958 roku fundacji na rzecz przyjaźni. Do popularyzacji tego święta przyczynił się Internet. I bardzo dobrze, bo przyjaźń to niezwykła więź między ludźmi, która ma pozytywny wpływ na samopoczucie, jakość życia a także poczucie wspólnoty postaw i bezpieczeństwo.
Zobacz także: Kolory ubrań dla znaków zodiaku. Tak się ubieraj, a przyciągniesz do siebie szczęście i miłość
Letnie menu
Na ciepłe lipcowe popołudnie lub wieczór polecamy zestaw przekąsek i dipów. Do tego słodki deser w postaci sezonowych owoców przykrytych pyszną kruszonką. Całość zwieńczona smoothie „Zielone love” dopełni spotkanie z przyjaciółmi. Będzie pysznie! Życzymy smacznego Międzynarodowego Dnia Przyjaźni!
Cukinia smażona
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji:2
Składniki:
• 1 cukinia
• Delikat Przyprawa Uniwersalna Knorr
• Olej słonecznikowy
• 1 szczypta czarnego pieprzu
• Ocet balsamiczny
• Świeża mięta
Sposób przygotowania:
1. Umyj cukinię i pokrój ją na plastry o grubości 1-1,5 cm. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż plastry cukinii i smaż je z obu stron, aż się zarumienią.
2. Przygotuj ręcznik papierowy, na którym odsączysz cukinię z oleju.
3. Cukinię dopraw przyprawą Delikat, pieprzem, posiekaną miętą oraz odrobiną octu balsamicznego. Serwuj na zimno z grzankami i płatkami parmezanu. Przepis na pyszne grzanki znajdziesz poniżej.
Grzanki z chleba
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 500 g białego, czerstwego chleba
• 1 kostka Przyprawy w Mini Kostkach Czosnek Knorr
• 10 płatków parmezanu
• 1 szczypta czarnego pieprzu
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Chleb połam na małe kawałki. Następnie namocz je w niewielkiej ilości wody. Odsącz jej nadmiar za pomocą ściereczki. Na tak przygotowane kawałki pieczywa połóż rozkruszoną kostkę czosnkowej przyprawy.
2. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, dodaj posiekane ząbki czosnku. Następnie smaż kawałki chleba z obu stron, aż staną się złociste i chrupkie.
3. Pod koniec dopraw grzanki pieprzem. Przed podaniem posyp je płatkami parmezanu.
Szpinak na ostro
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 450 g świeżego lub mrożonego szpinaku
• 1 opakowanie Sosu śmietanowo-ziołowego Ulubione smaki Knorr
• 2 łyżki masła lub margaryny
• 100 ml śmietany 18%
• ½ cebuli
• 1 szczypta pieprzu cayenne
• 1 szczypta przyprawy gałka muszkatołowa
• 100 g startego żółtego sera
• 1 opakowanie sosu tabasco
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie umyj świeży szpinak. Jeżeli masz mrożony, odstaw do rozmrożenia, a następnie odciśnij nadmiar wody.
2. Podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie do cebuli dodaj szpinak i przygotowany wcześniej sos śmietanowo-ziołowy. Zagotuj warzywa.
3. Całość dopraw gałką muszkatołową, pieprzem cayenne i zmiksuj w blenderze. Powstałą pastę przełóż do naczynia żaroodpornego. Następnie na wierzchu ułóż starty ser i zapiekaj przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 °C. Ostry i aromatyczny szpinak serwuj z nachosami.
Sos serowy do nachos na ciepło
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 100 g startego sera cheddar
• 1 serek topiony
• ½ łyżeczki Delikat Przyprawa Uniwersalna Knorr
• 1 łyżka krążków jalapeno w zalewie
• 1 cebula posiekana w kostkę
• 3 łyżki mąki pszennej
• 1 szklanka mleka
• 3 łyżki margaryny
Sposób przygotowania:
1. Margarynę rozpuść w rondelku, a następnie zeszklij na niej posiekaną cebulę.
2. Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę, aż do połączenia składników. Wlej mleko, wymieszaj wszystko, doprowadzając do wrzenia. Zmniejsz ogień.
3. Do rondelka wsyp starty cheddar, dodaj serek topiony i krążki jalapeno. Podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia sera. Całość dopraw do smaku przyprawą Delikat. Podawaj na ciepło do nachosów lub innych przekąsek typu snack.
Źródło: materiały prasowe
i

i