Zasady zamrażania żywności: jak mrozić dania gotowe, mięso i ryby?

i

Autor: Shutterstock Nadmiar jedzenia można śmiało zamrozić, oczywiście przestrzegając zasad, które pozwolą zachować zalety żywności

Nie marnuj jedzenia po świętach. Proste sposoby na poświąteczne resztki

2020-12-28 15:13

Święta Bożego Narodzenia to czas wspólnego biesiadowania przy suto zastawionym stole. Niestety, często okazuje się, że wiele przygotowanego wcześniej jedzenia zostało i najczęściej ląduje one w koszu na śmieci. Problem marnowania żywności to spore wyzwanie, zwłaszcza w okresie poświątecznym, Nie wyrzucaj jedzenia, jest wiele sposobów na jego wykorzystanie. Zobacz proste triki na resztki ze świąt.

Jak podaje Lidl w swoim komunikacie w Polsce, ostatnio przeprowadzone badania wskazują, że szacunkowo wyrzucamy ok. 9 mln ton żywności rocznie. Oznacza to, że na każdą osobę przypada 247 kg żywności, która ulega zmarnowaniu. Zwłaszcza po świętach zostaje nam wiele niezjedzonego jedzenia, z którym nie wiemy co zrobić.

Jak nie marnować jedzenia? Co zrobić ze świątecznymi resztkami?

Przede wszystkim sprawdź co możesz zamrozić. To idealny sposób na przechowywanie żywności, do której będziemy mogli wrócić za jakiś czas. Mrozić możemy między innymi wędliny, bigos, pierogi, a także niektóre rodzaje ciast, jak na przykład makowiec.

Sprawdź również: Przesądy na Nowy Rok i Sylwestra. Przestrzegaj tych zasad, a będziesz szczęśliwy i bogaty

Wykorzystaj jedzenie w innych potrawach. Pieczony boczek i schab idealnie sprawdzą się w sosie z warzywami i ziemniakami. Taka potrawa będzie idealna na żołądek po ciężkostrawnych posiłkach świątecznych, a przy okazji wykorzystamy resztki. Łososia możemy przyrządzić z makaronem, wystarczy do tego serek topiony i podsmażona cebulka i pyszne danie gotowe.

Przede wszystkim jednak planuj zakupy wcześniej. Oto zasady niemarnowania żywności:

- Jak podpowiadają Banki Żywności planowanie to podstawa – każde zakupy poprzedzaj przeglądem lodówki i spiżarni oraz listą zakupów.

- Wdrażaj swój plan – w sklepie trzymaj się listy zakupów.

- Sięgając po produkty w sklepie, zwróć uwagę na daty ważności.

- Dobrze przechowuj żywność. Większe ilości przygotowanych potraw możesz podzielić na mniejsze porcje i zamrozić.  

- Gotuj kreatywnie – tutaj z pomocą przychodzi Lidl, który proponuje niezliczone ilości przepisów i wskazówek.

Podsumowanie 2020 roku. Jak będziemy go wspominać?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki