PRZEPISY NA obiad w pół godziny

2011-11-26 3:00

Gdy wpadamy do domu po pracy, chcemy szybko ugotować zdrowy i pyszny obiad. Warto jednak unikać gotowych dań z proszku czy puszek, bo zawierają konserwanty i polepszacze smaku, w tym szkodzący w nadmiarze glutaminian sodu. Jest mnóstwo dań, które możemy przygotować w kwadrans.

Kurczak po chińsku

Składniki:
2 piersi kurze
mrożonka mieszanka chińska
pół łyżeczki przyprawy 5 smaków
2 łyżki ciemnego sosu sojowego

Sposób przygotowania:
Dokładnie umyte piersi pokroić na drobne kawałeczki, wymieszać z sosem sojowym. Na dużej patelni lub w garnku o szerokim dnie podsmażyć pierś z kurczaka, dodać mieszankę chińską i dusić ok. 15 minut. Doprawić przyprawą 5 smaków i solą. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub makaronem sojowym.

Placki z cukinii

Składniki:
3 średnie cukinie
sól
pieprz
1 jajko
6 łyżek mąki
opcjonalnie: czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 łyżki pestek z dyni lub słonecznika

Sposób przygotowania:
Cukinie dokładnie umyć, odciąć końcówki. Jeśli skóra jest gruba, to ją obrać i wyrzucić pestki. Zetrzeć cukinie na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Posolić, dobrze wymieszać i wyłożyć na sitko, by sok odkapał.

Porządnie odcisnąć, dodać jajko, przyprawy i mąkę. Jeśli ktoś ma ochotę, może dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną paprykę i pestki. Masę nabierać łyżką i kłaść na patelnię. Smażyć na złoto z obu stron.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki