Ogórki kiszone z dodatkami [PRZEPIS] - zalewa, co dodawać, ile soli wsypać

2013-07-21 18:10

Kiszone ogórki z dodatkami Koszt: 8 zł Składniki: 1 kg małych ogórków, 1 kg kalafiora, 20 dag ostrej papryki, 6 dag czosnku, kilka gałązek kopru, 2 litry wody, 2,5 łyżki soli

>>> Więcej przepisów na domowej roboty przysmaki

Ogórki kiszone jedzą wszyscy Polacy. Sezon na ich przygotowanie właśnie trwa. Aby ułatwić wam znalezienie ulubionego przepisu, proponujemy tym razem wersję z dodatkami. Nic tak nie urozmaica smaku ogórków, jak ostra papryka i kalafior.

Sposób przygotowania: Ogórki umyć. Kalafior podzielić na różyczki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Czosnek obrać. W glinianym garnku układać warzywa i przyprawy warstwami. Zagotować wodę z solą, ostudzić, zalać mieszankę. Po 7 dniach zlać zaprawę, zagotować i znów zalać nią warzywa. Zamknąć słoiki. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki