banany, banany z grilla, grill

i

Autor: materiały prasowe

Oryginalne grillowanie w tym sezonie: przygotuj BANANY z grilla!

2015-05-11 12:00

Sezon na grillowanie już się rozpoczął. Jak co roku przyrządzasz te same potrawy? Kiełbasa, karkówka, szaszłyki, piersi z kurczaka - to standardowe potrawy, które królują podczas grillowych biesiad. Do tego keczup, musztarda i grillowane pieczywo. Zmień tę rutynę i zaskocz znajomych. Przygotuj banana z grilla!  

Owoce z rusztu nie są popularną potrawą w Polsce. Są jednak bardzo smaczne i światowi kucharze namawiają do ich przyrządzania. Banany można przygotowywać na wiele sposób. Poleca się, aby je podawać z lodami, polewać gorącą czekoladą czy posypywać migdałami. Oto przepis, według Pascala Brodnicego, na banany z rusztu:

Składniki:

1 laska cynamonu

1 gwiazdka anyżu

6 pestek zielonego kardamonu

4 banany

4 łyżki brązowego cukru

2 pomarańcze

lody waniliowe

3 łyżki masła

Przygotowanie:

Wyciągnij ziarenka z kardamonu. Wraz z cynamonem i anyżem rozgnieć je w moździerzu. Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy na małych oczkach tarki i wymieszaj z resztą przypraw. Do małego garnka dodaj masło, cukier i sok z 2 pomarańczy. Gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Banany zgrilluj bez obierania, aż do uzyskania ciemnego koloru skórki - niemal czarnej. Na talerzu pokrój je wzdłuż tak, aby powstała łódeczka. Przygotowany sos wlej do środka. Podawaj z lodami waniliowymi.

Zobacz też: Czy alkohol tuczy? Poznaj kaloryczność popularnych drinków!

Przeczytaj: Kiedy powinnaś uprawiać seks, aby mieć orgazm? Przeczytaj!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki