Owoce z rusztu nie są popularną potrawą w Polsce. Są jednak bardzo smaczne i światowi kucharze namawiają do ich przyrządzania. Banany można przygotowywać na wiele sposób. Poleca się, aby je podawać z lodami, polewać gorącą czekoladą czy posypywać migdałami. Oto przepis, według Pascala Brodnicego, na banany z rusztu:
Składniki:
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
6 pestek zielonego kardamonu
4 banany
4 łyżki brązowego cukru
2 pomarańcze
lody waniliowe
3 łyżki masła
Przygotowanie:
Wyciągnij ziarenka z kardamonu. Wraz z cynamonem i anyżem rozgnieć je w moździerzu. Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy na małych oczkach tarki i wymieszaj z resztą przypraw. Do małego garnka dodaj masło, cukier i sok z 2 pomarańczy. Gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Banany zgrilluj bez obierania, aż do uzyskania ciemnego koloru skórki - niemal czarnej. Na talerzu pokrój je wzdłuż tak, aby powstała łódeczka. Przygotowany sos wlej do środka. Podawaj z lodami waniliowymi.
Zobacz też: Czy alkohol tuczy? Poznaj kaloryczność popularnych drinków!
Przeczytaj: Kiedy powinnaś uprawiać seks, aby mieć orgazm? Przeczytaj!