Pieczone mięsa, nadziewane pierożki i łakocie

2009-12-22 9:12

W kuchni śródziemnomorskiej panuje spore zróżnicowanie, jeśli chodzi o potrawy na bożonarodzeniowym stole. Są regiony, gdzie popularne są faszerowane czym się da pierożki, podawane np. z rosołem.

Na południu Włoch nie obędzie się bez lasagne z sosem pomidorowym, z mięsem wieprzowym i kilkoma rodzajami serów. W wielu krajach śródziemnomorskich za obowiązkowy smakołyk uznawana jest wielka sztuka pieczonego mięsa. Może to być wieprzowina, jagnięcina czy też kura lub kogut z pieczonymi ziemniakami oraz warzywami. Do tego obowiązkowo sałatki z oliwą z oliwek. Najpopularniejszym deserem jest typowe i znane na całym świecie ciasto z bakaliami i posypane cukrem pudrem z dodatkiem czekolady i likieru.

Krystian Zalejski proponuje dla państwa coś wyjątkowego, co może ożywić nasze stoły.

Beza z suszonymi morelami i rodzynkami gotowanymi w porto w korzennych aromatach

Potrzebne produkty na 6 porcji:
białka jaj 4 szt.,
cukier 400 g,
morele suszone 150 g,
rodzynki ciemne 75 g,
rodzynki jasne 75 g,
porto - 200 g,
mąka ziemniaczana 10 g,
cynamon w lasce, anyż gwiazdkowy, goździki, suszony imbir.

Owoce namoczyć w porto wraz z przyprawami, następnie gotować około 5 min, a na końcu zagęścić roztworem z mąki ziemniaczanej. Białko ubić z cukrem, nakładać na pergamin i suszyć w piekarniku 1,5 godz. w 60 stopniach. Lekko ciepłe owoce podawać z bezą.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki