PRZEPISY NA WIELKANOC, FASZEROWANE JAJKA: Farsz serowy

2013-03-26 18:26

Jajka w symbolice wielkanocnej oznaczają nowe życie. Dlatego właśnie w postaci barwnych pisanek wkładamy je do koszyczka, by po poświęceniu podzielić się nimi z bliskimi. Jajka serwujemy także jako potrawę podczas uroczystego świątecznego śniadania. Oto w jaki sposób można je przygotować.

Sposób przygotowania:

10 jaj ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupinek, przekroić wzdłuż na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Przygotować farsz i nadziać jajeczne miseczki. Położyć na liściach sałaty, posypać zieleniną, ozdobić kleksem ketchupu, majonezu, oliwką, plasterkiem rzodkiewki czy cząstką pomidora.

Farsz serowy Składniki:

8 jajek

10 dag żółtego sera

3 łyżki majonezu

1 łyżka keczupu

pieprz

sól

Sposób wykonania:

Ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wymieszać z żółtkami, majonezem i keczupem. Przyprawić do smaku.

Rada:

Jeśli nie mamy pewności, czy jajko jest świeże, włóżmy je do miski z zimną wodą. Świeże jajko opadnie na dno, zepsute - wypłynie na powierzchnię.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki