Przepisy na przetwory: Dżem z cukinii i pomarańczy

2011-09-08 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczny dżem z cukinii i pomarańczy. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika dżemu z cukinii i pomarańczy.

Dżem z cukinii i pomarańczy
Koszt ok. 20 zł

Składniki: 5 kg cukinii, 1 kg cukru, 4 galaretki pomarańczowe, 5 łyżeczek kwasku cytrynowego, 1 olejek pomarańczowy

Sposób przygotowania: Cukinie obrać i wydrążyć nasiona, miąższ pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do dużego garnka i smażyć aż cukinia zacznie się rozpadać i masa zgęstnieje. Pod koniec smażenia zmiksować i dodać cukier, galaretki, kwasek oraz olejek. Całość dobrze wymieszać i smażyć jeszcze 30 minut. Nakładać do słoików i szybko zakręcać. Po otwarciu dżem przechowywać w lodówce.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki