Przepisy na przetwory: Keczup łagodny

2011-09-02 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczny keczup łagodny. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoiczka łagodnego keczupu.

Keczup łagodny
Koszt: 9 zł

Składniki: 3 kg pomidorów, 25 dag cebuli, 20 dag cukru, 3 dag soli, 3/4 szklanki octu 6 proc., po sporej szczypcie zmielonej gałki muszkatołowej, zmielonych goździków, pieprzu i cynamonu

Sposób przygotowania: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Dodać posiekaną drobno cebulę, włożyć do rondla i odparować. Początkowo gotować pod przykryciem, później zdjąć pokrywkę. Przyprawy zagotować z octem i odstawić pod przykryciem. Rozgotowane pomidory z cebulą przetrzeć przez sito, dodać cukier, sól i przecedzony wywar octowy. Wymieszać i dusić jeszcze razem ok. dwie godziny często mieszając. Gdy sos zgęstnieje, przelać go do gorących, wypieczonych w piekarniku, suchych słoików, napełniając do krawędzi. Zamknąć i pasteryzować „pod kocykiem” 20 minut.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki