Przepisy na przetwory: Krupnik tradycyjny

2011-10-01 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczny krupnik tradycyjny. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelki krupniku tradycyjnego.

Krupnik tradycyjny
koszt: 52 zł

Składniki: 0,5 litra spirytusu, 1 szklanka miodu, kawałek kory cynamonu, 6 goździków, 0,5 łyżeczki mielonego imbiru, pół gałki muszkatołowej, pół laski wanilii, kawałek suszonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej, 5 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania: Przyprawy zalać wodą i gotować na małym gazie, aż pozostanie 1/3 szklanki płynu. Podgrzać miód i do gorącego wlać spirytus oraz wodę z przyprawami. Zlać płyn do słoja. Zostawić na 2 dni. Przecedzić. Przelać do karafki i pozostawić na 2 tygodnie, by nalewka dojrzała.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki