Przepisy na przetwory: Leczo

2011-09-22 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczne leczo. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika leczo.

Leczo
Koszt: 15 zł

Składniki: 2 kg papryki, 1 kg cebuli, 1 kg cukinii, 1,5 kg pomidorów, sól, pieprz, czosnek, olej, papryka w proszku

Sposób przygotowania: Z umytej papryki usuń gniazda nasienne. Pokrój paprykę, cebulę, cukinię i pomidory. Na patelni krótko podsmaż warzywa porcjami. Potem duś razem przez 5 minut, doprawiając solą, pieprzem i papryką. Gorącą masę przekładaj do słoików, pozostawiając 2-3 cm od góry wolnej przestrzeni, na wierzch każdego słoika wlej łyżkę oleju. Pasteryzuj 20 minut w temperaturze 100 stopni C.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki