Przepisy na przetwory: Likier cytrynowy

2011-09-02 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczny likier cytrynowy. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej buteleczki likieru cytrynowego.

Likier cytrynowy
Koszt: 48 zł

Składniki: 50 dag cytryn obranych ze skórki, skórka otarta z 2 cytryn, laska wanilii, 0,5 litra spirytusu 95 proc., 20 dag cukru, 0,5 litra świeżego mleka

Sposób przygotowania: Cytryny wyszorować, sparzyć, osuszyć. Z 2 cytryn otrzeć skórkę. Cytryny dokładnie obrać ze skórki (także z tej białek) i pokroić w cienkie plasterki, usunąć pestki. Cytryny włożyć do dużego słoja, zasypać cukrem. Dodać otartą skórkę cytrynową, wanilię i odstawić na kilka dni aż cukier całkowicie się rozpuści. Od czasu do czasu potrząsając naczyniem. Potem do słoja wlać mleko, wymieszać i zalać spirytusem. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 2 miesiące w ciemnym, chłodnym miejscu. Słojem często wstrząsać. Gdy osad opadnie na dno,  płyn się sklaruje i nabierze cytrynowego koloru, likier przefiltrować przez filtr do kawy. Rozlać do butelek i odstawić na co najmniej 4 miesiące.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki