Przepisy na przetwory: Pigwówka babci Basi z Ostrowca

2011-09-02 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczną pigwówkę babci Basi z Ostrowca. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej buteleczki pigwówki.

Pigwówka babci Basi z Ostrowca
Koszt: 72 zł

Składniki: 2 kg dojrzałych owoców pigwy, 1 kg cukru, 0,5 litra wódki 40 proc., 0,5 litra spirytusu

Sposób przygotowania: Umyte owoce razem ze skórką zetrzeć na tarce jarzynowej. Włożyć do słoja, zasypać cukrem i przykryć pergaminem. Po tygodniu wlać spirytus i przez miesiąc macerować owoce. Przecedzić przez filtr do kawy i wymieszać z wódką. Pigwówkę wlać do czystych butelek. Zakorkować i przechowywać w ciemnym miejscu przez dwa miesiące.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki