Przepisy na przetwory: Śliwki kiszone

2011-09-04 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczne śliwki kiszone. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika kiszonych śliwek.

Śliwki kiszone
Koszt: 4 zł

Składniki: 2 kg twardych, nie do końca dojrzałych śliwek węgierek, liście czarnej porzeczki lub winorośli, 2 litry wody, po 30 gramów: soli, cukru i mąki żytniej.

Sposób przygotowania: Śliwki przebrać i umyć. Na dno kamiennego garnka lub słoików kładzie się trochę liści czarnej porzeczki lub winorośli, na tym układa się warstwami owoce. Na wierzch znowu warstwa liści. Zagotować zalewę, ostudzić przed zalaniem owoców. Garnek przykryć talerzykiem i obciążyć kamieniem. Po 3-4 tygodniach śliwki można przełożyć do słoików i zamknąć. Pasteryzować w piekarniku temperaturze 90 st. przez 15 minut. W ten sam sposób można także kisić jabłka.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki