Przepisy na pyszne babki wielkanocne

2015-03-11 16:00

Wielkanoc już wkrótce. Na stole nie może zabraknąć przepysznych, tradycyjnych ciast. Przedstawiamy przepisy na najlepsze babki wielkanocne.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych ciast. Dzięki nim osłodzisz święta całej rodzinie. Oto przepisy na oryginalne babki wielkanocne.

Babka kokosowa

Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki wiórek kokosowych, szklanka cukru, szklanka oleju, 5 jajek, szklanka mleka, cytryn

Zmiksuj razem olej i cukier. Cały czas mieszając, dodawaj po jednym jajku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodawaj małymi porcjami do utartych jajek, naprzemiennie z mlekiem i wiórkami kokosowymi. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj otartą skórkę z cytryny. Wyłóż formę do pieczenia papierem i wlej do niej ciasto. Piecz w 160 stopniach przez około 80 minut. Po upieczeniu możesz polać babkę lukrem.

Babka z chałwą i orzechami

Składniki: 250 g masła, 300 g mąki, 1/5 szklanki cukru, 5 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g chałwy, 100 g orzechów siekanych, garść rodzynek, 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej

Zmiksuj miękkie masło, dodając naprzemian cukier, jajka i chałwę. Do masy dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie wsyp orzechy i rodzynki. Masę dokładnie wymieszaj i dolej wodę mineralną. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 175 stopniach przez około 60 minut. Po upieczeniu możesz polać babkę polewą czekoladową.

Zobacz też: 5 przepisów na wielkanocne faszerowane jajka

Babka piaskowa

Składniki: 150 g masła, 150 g cukru wanilinowego, 3 jajka, 200 g mąki ziemniaczanej, 100 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę. W drugiej misce utrzyj miękkie masło i cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, dokładnie miksując. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy maślanej i dokładnie zmiksuj. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160 stopniach przez około 50 minut.

Babka herbaciano - miodowa

Składniki: saszetka mocnej herbaty, szklanka mleka, 150 g masła, 100 g cukru, 250 g mąki, 2 jajka, 100 g miodu, łyżeczka cukru wanilinowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Herbatę dodaj do mleka i ugotuj na małym ogniu. Odłóż do wystudzenia. W międzyczasie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Utrzyj margarynę z cukrem na puszystą masę. Dodaj stopniowo jajka. Następnie wlej miód. Ciągle miksując dodawaj naprzemiennie mąkę i mleko z herbatą. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut.

Zapisz się: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki