Popularne grzyby jadalne blaszkowate

i

Autor: Shutterstock Pieprznik jadalny (kurka) – ma średniej wielkości żółty kapelusz, choć może być nawet biały. Starsze mają kształt lejkowaty i postrzępione brzegi kapelusza, u młodych jest on podwinięty. Trzon żółty, przeważnie krótki i wygięty, z zaostrzoną podstawą.

Pyszne kurki. Przedstawiamy szybkie przepisy na grzyby sezonowe

2015-06-19 13:00

Grzyby nie mają wiele wartości odżywczych dlatego nie powinniśmy zbyt często podawać ich dzieciom. Są też ciężkostrawne. Jeśli tylko nasza wątroba pozwala na ich jedzenie powinnaś się skusić gdyż mają ogromne walory smakowe. Kurki są grzybami sezonowymi, dlatego warto je teraz kupować gdyż są najlepsze i najtańsze.  

Dodatkowo grzyby te są niskokaloryczne więc jeśli jesteś na diecie nie musisz z nich rezygnować. Korzystaj póki są dostępne, gdyż nie można ich kupić przez cały rok. Pierwsza prosta propozycja to grzanki z kurkami. Przygotuj ulubione pieczywo, np. bagietkę, parmezan, odrobinę oliwy i oczywiście kurki. Podsmaż je na odrobinie oliwy, aż zmiękną. Pieczywo przypiecz w tosterze bądź w piekarniku. Na przygotowane pieczywo nałóż parmezan a później grzyby. Podawaj na ciepło. Smacznego :)  Na śniadanie możesz przygotować przepyszną jajecznicę z kurkami. Ilość składników uzależniona jest od liczby osób dla których przyrządzasz posiłek. Potrzebujesz masła, kurek, jaj i czerwoną cebulę. Pokrój drobno cebulę i podsmaż na maśle, następnie dodaj kurki. Gdy kurki będą już miękkie (uważaj aby cebula się nie spaliła) dołóż jaja i mieszaj aż się zetną. Prosta jajecznica, a z kurkami nadasz jej niezwykłego nowego smaku, który na pewno zaskoczy twoich domowników.

Zobacz też: Twoje dziecko nie chce jeść? Oto pomysł na pyszne i ciekawe ŚNIADANIE. Przepis na tosty francuskie na słodko!

Przeczytaj też: Twoje dziecko pokocha takie jedzenie! Zobacz pomysły na oryginalne potrawy dla dzieci

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki