Pyszny Żurek z białą kiełbasą i…. Dodaj ten składnik, a będzie smakował nieziemsko!

i

Autor: SHUTTERSTOCK Pyszny Żurek z białą kiełbasą i…. Dodaj ten składnik, a będzie smakował nieziemsko!

Pyszny żurek z białą kiełbasą i…. Dodaj ten składnik, a będzie smakował nieziemsko!

2022-04-14 16:20

W ciągu roku możemy jeść go kilka razy, ale to w Wielkanoc żurek smakuje najlepiej. Odpowiednio kwaśny podany z jajkiem i białą kiełbasą jest podstawą świątecznego śniadania w wielu polskich domach. Jednak, by żurek był pyszny, trzeba go umiejętnie przygotować. Każdy ma swoje patenty na to, jak ugotować wielkanocny żur, ale warto dodać do niego jeszcze jeden składnik, a będzie smaczniejszy niż kiedykolwiek.

Pyszny, gorący żurek z białą kiełbasą to jedna z tych potraw, której wielu Polaków wypatruje na wielkanocnym stole. Obok barszczu jest najpopularniejszą ze świątecznych zup. Chociaż wiele osób nie potrafi odpowiedzieć na pytanie czym i czy w ogóle żurek rożni się od białego barszczu. W wielu regionach Polski, to ta sama zupa. Jednak według niektórych źródeł żurek od barszczu białego rożni mąka z której przygotowano zakwas. Żur na bazie mąki żytniej, barszcz na zakwasie pszennym. Ale są także tradycje, w których żurkiem nazywa się zakwaszaną zupę postną, do której można dodać jajka i ziemniaki. Z kolei barszcz biały jest przygotowywany na zakwasie i wywarze z boczku i kiełbasy. Sam żur, to jedna z najstarszych potraw przygotowywanych na Śląsku. Jego nazwa wywodzi się od niemieckiego słowa „sauer” oznaczającego kwaśny, ukiszony, zakwaszony.

ZOBACZ TEŻ: Wielki test majonezów. Sprawdź, co kryje sie w słoiku i wybierz najlepszy

Określenie to przyjęło się na całych ziemiach polskich około XV wieku. Słowem żur określano wtedy potrawy z zakwaszonej mąki. (…) żur z kartoflami jedzono na Śląsku dopiero od przełomu VXIII i XIX wieku, gdyż dopiero wtedy zaczęto uprawiać tu kartofle (...) był nawet w domu specjalny garnek, nazywany żurokiem, w którym zawsze kisił się żur – pisze Marek Szołtysek w książce „Kuchnia Śląska. Jodło, historia, kultura, gwara”

Sposobów na przygotowanie żurku jest mnóstwo. Jedni nie wyobrażają sobie innego wywaru niż na wędzonce, inni bez domowego zakwasu i białej kiełbasy z majerankiem. Są tacy, którzy uwielbiają bardzo kwaśną zupę i fani łagodniejszego smaku. Jeśli szukasz sposobu na nieziemsko pyszny żurek - dodaj do niego utarte, ugotowane żółtko z chrzanem. Dzięki temu zupa zyska kremową konsystencję i nie będzie zbyt kwaśna ani mdła. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić wielkanocny żurek, dokładny przepis znajdziesz na beszamel.pl TU.

ZOBACZ TEŻ: TOP 3 miejsc w Polsce na weekend z dziećmi

Tradycje wielkanocne. Jak dobrze je znasz? [QUIZ]

Pytanie 1 z 17
Prezenty wręczane dzieciom w czasie świąt wielkanocnych są kojarzone z:
Tańczące z Promocjami 12.04.22

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki