Sałatka owocowa z selerem
Oto potrzebne Ci składniki:
1 czerwone jabłko bez gniazda nasiennego, posiekane
1 zielone jabłko bez gniazda nasiennego, posiekane
1 nektarynka bez pestki, w plasterkach
2 posiekane łodyżki selera naciowego
1/2 szklanki suszonych żurawin
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
225 g beztłuszczowego jogurtu cytrynowego
Przygotowanie jest proste - pokrój wszystkie składniki w drobne kawałki i wymieszaj.
Sałatka owocowa z syropem klonowym
Oto potrzebne Ci składniki:
1 ananas
500 g malin
250 g jagód
100 g czerwonych winogron bez pestek
2 łyżki syropu klonowego
6 listków świeżej mięty
Przygotowanie jest skomplikowane przez ananasa! Najpierw należy go pokroić w 8 plasterków, usunąć środek, obrać ze skórki a potem pokroić w małe kawałki. Do ananasa dodaj maliny i jagody, wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj winogrona (przekrojone na pół). Wymieszaj owoce, polej całość syropem klonowym, wstaw do lodówki na pół godziny. Podawaj ze świeżymi listkami mięty.
Sałatka owocowa z imbirem
Oto potrzebne Ci składniki:
2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
1 korzeń imbiru wielkości palca
listki mięty do dekoracji
1,5 szklanki wydrylowanych czereśni
1 szklanka borówek amerykańskich
W rondelku zagotuj 2 szklanki wody z cukrem i skórką z cytryny. Do tego dodaj pokrojony imbir i gotuj przez około 10 minut. Wyjmij imbir, jeszcze chwilę pogotuj i sos gotowy! Do miski wrzuć owoce, dodaj słodki i ugotowany imbir oraz polej sosem. Podawaj z listkami mięty.
Zobacz: Chcesz być zdrowa, jedz kasztany! Sprawdź, jak je przyrządzić