PRZEPISY NA WIELKANOC 2013: Schab w słodkiej marynacie

2013-03-28 11:11

Pierwszy dzień świąt wielkanocnych to prawdziwa mięsna uczta. Po czterdziestu dniach Wielkiego Postu każdy z biesiadujących przy stole ma ochotę na coś treściwego. Po to, by nie zawieść oczekiwań zaproszonych na Wielkanoc gości, zebraliśmy tylko najlepsze i sprawdzone przepisy na mięsa, pieczenie oraz pasztety.

Składniki:

1,2 kg schabu

sól

pieprz biały

imbir

kolendra

goździki

1 łyżka miodu

1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Schab opłukać, osuszyć. Imbir wymieszać z solą, pieprzem i kolendrą, mieszanką natrzeć mięso, posmarować miodem, lekko ponacinać, naszpikować goździkami, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Ułożyć mięso w natłuszczonej brytfannie, skropić olejem, wstawić do rozgrzanego do 190°C piekarnika. Piec 30 minut bez przykrycia. Gdy mięso zacznie się rumienić, przykryć i piec jeszcze 50 minut, polewając wytwarzającym się sosem.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki