Schabowy w kapuście

2005-05-20 16:33

Ku ubolewaniu krytyków kulinarnych schabowy z kapustą należy niezmiennie do ulubionych potraw Polaków, małych i dużych. Chcąc być oryginalnym wykorzystajmy schab w nieco inny sposób.

Tym bardziej że to bardzo wdzięczy gatunek mięsa. Może nie tak zdrowy, jak drób, ale na pewno chudy. Ma zaledwie 5 kcal więcej od polędwicy wołowej. I jak każde mięso jest bogatym źródłem białka, żelaza, potasu, wapnia, magnezu i fosforu.

Ale to tylko tak na marginesie. W końcu decydując się na schabowego też nie myślimy o korzyściach płynących z jego jedzenia, tylko o rozkoszy dla podniebienia.

Podchodząc do schabu bez uprzedzenia można dostrzec w nim nie tylko potencjalny kotlet panierowany, ale także zapowiedź innych, smakowitych dań.

Wszystkie mają tę zaletę, że muszą się udać. To zasługa mięsa, które ma specyficzny smak i wymaga krótkiego gotowania czy pieczenia.

Dzięki temu schab wykorzystywany jest we wszystkich kuchniach świata, choć ze względów religijnych nie wszędzie jadany. W Europie Środkowej ma szczególną pozycję. Dlatego dzisiaj podpowiadamy, co zamiast schabowego z upodobaniem jadają Czesi, Chorwaci i Węgrzy.

MŁODA KAPUSTKA

Składniki: 1 główka kapusty, 1 cebula, 5 dag stopionej słoniny lub 3 łyżki oleju, 1 kostka bulionowa, sól, pieprz, cukier do smaku, 1 łyżka mąki, ewentualnie koperek.

Kapustę szatkujemy. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kapustę i zalewamy szklanką bulionu z kostki. Dusimy do miękkości uważając, by się nie rozgotowała. Na koniec zagęszczamy łyżką mąki i doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki