Zupa krem z dyni
Aromatyczna i sycąca zupa z dyni może być wzbogacona dodatkiem imbiru, mleczkiem kokosowym lub papryczką chili. Podajemy ją z grzankami.
Składniki: 1 kg dyni, 4 ziemniaki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1,5 l wywaru warzywnego, łyżeczka przyprawy curry, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, płatki migdałów do posypania
Sposób przyrządzania: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dynię i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Lekko obsmażyć. Doprawić curry i wymieszać. Po 5 minutach wlać wywar i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksować i doprawić. Przed podaniem posypać płatkami migdałów.
Sałatka z pieczonej dyni
Pieczona dynia ma słodki, delikatny smak, jest zwarta i aromatyczna. Do sałatek najlepsza będzie odmiana hokkaido, której nie trzeba obierać.
Składniki: 20 dag obranej dyni, mała czerwona cebula, 10 pomidorków koktajlowych, mieszanka sałat, 50 g łuskanych pestek z dyni, 3 łyżki oliwy z oliwek, suszony tymianek, sól, pieprz, sos: 6 łyżek oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy, 1 łyżka miodu, sok z cytryny
Sposób przygotowania: Dynię pokroić w kostkę, oprószyć tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszać z oliwą i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec, aż będą miękkie. Na suchej patelni uprażyć pestki z dyni. Upieczoną dynię wystudzić. Na sałatę położyć przekrojone na pół pomidorki i pokrojoną w półplasterki cebulę. Dodać dynię i pestki. Wymieszać sok z cytryny z miodem i musztardą, dolać oliwę, cały czas mieszając. Gotowym sosem skropić sałatkę.
Zobacz też: Maseczka z cukinii. Nawilża i wygładza zmarszczki