Szybki przepis na tort Red velvet - pełen sukces

2019-03-12 10:44

Tort Red velvet zwraca uwagę swoim intensywnym kolorem, który zawdzięcza sztucznemu barwnikowi. Ten amerykański klasyk przygotowuje się dość banalnie, a wygląda bardzo efektownie. A w dodatku jest sukcesem amerykańskiej przedsiębiorczości.

Tort red velvet

i

Autor: Shutterstock

Przepis na tort Red velvet spopularyzował w latach 20. XX wieku Johan Adams, który przed Wielkim Kryzysem prowadził firmę produkującą sztuczne barwniki. Gdy interes podupadł, Adams umieścił w sklepach gotowe mieszanki wraz z barwnikiem i przepisem na krwiście czerwone ciasto. Sposób na podreperowanie biznesu zadziałał, red velvet swój kolor zawdzięcza barwnikowi spożywczemu.

Przepis na tort Red velvet

16 kawałków, 1 i 1/2 godziny

Ciasto:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej, typ 400)

łyżka kakao

1/2 łyżeczki soli

1 i 1/4 szklanki drobnego cukru

2 duże jajka

1 i 1/2 szklanki oleju

szklanka maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)

60 ml czerwonego barwnika w płynie

łyżeczka ekstraktu z wanilii

łyżka winnego octu

łyżeczka sody oczyszczonej

Masa kremowa:

2 opakowania serka kremowego philadelphia (po 300 g)

200 g masła, w temperaturze pokojowej

1 i 1/2 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE

Ciasto: Mąkę, kakao i sól przesiać do naczynia. Dodać cukier, wymieszać. W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka, dodać olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i wymieszać do połączenia (widelcem lub rózgą kuchenną). Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną do połączenia się składników (mieszając tylko w jednym kierunku). Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstałą pianę wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, przełożyć do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia o średnicy 24 cm.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie wystudzić.

Masa kremowa: W misie miksera utrzeć masło i cukier na puszystą i jasną masę. Dodać wanilię, serek i zmiksować. Krem warto włożyć do lodówki na 30‒45 minut do lekkiego zgęstnienia.

Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Udekorować okruchami ciasta, które zostały z wyrównania biszkoptów. Przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi z książki "Torty i torciki", którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby.

Torty i torciki

i

Autor: Redakcja

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki