PRZEPISY NA WIELKANOC: Szynka po staropolsku

2013-03-26 18:24

Pierwszy dzień świąt wielkanocnych to prawdziwa mięsna uczta. Po czterdziestu dniach Wielkiego Postu każdy z biesiadujących przy stole ma ochotę na coś treściwego. Po to, by nie zawieść oczekiwań zaproszonych na Wielkanoc gości, zebraliśmy tylko najlepsze i sprawdzone przepisy na mięsa, pieczenie oraz pasztety.

Składniki:

1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki

opakowanie marynaty staropolskiej

7 łyżek oleju

4 plastry wędzonego boczku

sól

majeranek

czosnek

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć marynatą zmieszaną z 5 łyżkami oleju. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Mięso obsmażyć na pozostałym oleju. Oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Piec 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Po 20 minutach pieczenia mięso nakryć plasterkami boczku i piec dalej, co jakiś czas skrapiając wodą. Po upieczeniu szynkę zawinąć w folię i zostawić do wystygnięcia.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki