Drzewo trafiło na listę najbardziej trujących roślin. Jego owoce są przysmakiem Polaków
Trujące rośliny stanowią poważne niebezpieczeństwo zarówno dla ludzi, jak i zwierząt. Często spotykane w ogrodach, parkach, a nawet w naszych domach, mogą powodować poważne problemy zdrowotne, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć. Chyba każdy już słyszał o niebezpieczeństwie, jakie niesie za sobą bliskie spotkanie z rośliną o nazwie Barszcz Sosnowskiego. W ostatnim czasie na listę trujących roślin trafiło drzewo, którego owocami Polacy zajadają się z apetytem. Chodzi o drzewo nerkowca. Orzechy nerkowca od dłuższego czasu są jednymi z najbardziej lubianych przekąsek Polaków i promowane przez znane dietetyczki, stały się wręcz symbolem zdrowego odżywiania. Dlatego zapewne dla wielu osób informacja o trujących właściwościach drzewa nerkowca może być szokująca i niepokojąca.
Drzewo nerkowca jest trujące. A co z jego orzechami?
Ogród Botaniczny w Hamburgu ogłosił niedawno listę najbardziej trujących roślin 2025 roku, a drzewo nerkowca stanęło na jej szczycie. Badania wykazały toksyczne substancje, które są zawarte w łupinach i nasionach tej rośliny. Chodzi tu przede wszystkim o zawarty w nich olej kardolowy. Otóż jest on odpowiedzialny za silne reakcje alergiczne, a także zatrucia pokarmowe. Czy zatem jedzenie orzechów nerkowca jest bezpieczne? Jeśli spożyjemy surowe orzechy nerkowca, musimy liczyć się z możliwością wielu problemów zdrowotnych. Jednak spokojnie - orzechy, które kupujemy w sklepach, są bezpieczne. Zanim trafią na sklepowe półki, są poddawane specjalnym procesom, które usuwają toksyczne substancje z przekąski. Dojrzałe orzechy nerkowca są suszone, a następnie prażone, co niweluje szkodliwe oleje.