Trafiła właśnie na listę najbardziej trujących roślin na świecie. Polacy zajadają się jej owocami na potęgę

2025-07-18 4:46

Popularna wśród Polaków roślina, ceniona za swoje właściwości odżywcze, właśnie trafiła na listę najbardziej trujących roślin na świecie. Chodzi o drzewo nerkowca, którego owoce stały się hitem wśród zwolenników tzw. superfoods. Czy w takim razie bezpieczne jest spożywanie orzechów nerkowca?

Trujące drzewo nerkowca

i

Autor: Shutterstock Trujące drzewo nerkowca

Drzewo trafiło na listę najbardziej trujących roślin. Jego owoce są przysmakiem Polaków

Trujące rośliny stanowią poważne niebezpieczeństwo zarówno dla ludzi, jak i zwierząt. Często spotykane w ogrodach, parkach, a nawet w naszych domach, mogą powodować poważne problemy zdrowotne, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć. Chyba każdy już słyszał o niebezpieczeństwie, jakie niesie za sobą bliskie spotkanie z rośliną o nazwie Barszcz Sosnowskiego. W ostatnim czasie na listę trujących roślin trafiło drzewo, którego owocami Polacy zajadają się z apetytem. Chodzi o drzewo nerkowca. Orzechy nerkowca od dłuższego czasu są jednymi z najbardziej lubianych przekąsek Polaków i promowane przez znane dietetyczki, stały się wręcz symbolem zdrowego odżywiania. Dlatego zapewne dla wielu osób informacja o trujących właściwościach drzewa nerkowca może być szokująca i niepokojąca.

Drzewo nerkowca jest trujące. A co z jego orzechami?

Ogród Botaniczny w Hamburgu ogłosił niedawno listę najbardziej trujących roślin 2025 roku, a drzewo nerkowca stanęło na jej szczycie. Badania wykazały toksyczne substancje, które są zawarte w łupinach i nasionach tej rośliny. Chodzi tu przede wszystkim o zawarty w nich olej kardolowy. Otóż jest on odpowiedzialny za silne reakcje alergiczne, a także zatrucia pokarmowe. Czy zatem jedzenie orzechów nerkowca jest bezpieczne? Jeśli spożyjemy surowe orzechy nerkowca, musimy liczyć się z możliwością wielu problemów zdrowotnych. Jednak spokojnie - orzechy, które kupujemy w sklepach, są bezpieczne. Zanim trafią na sklepowe półki, są poddawane specjalnym procesom, które usuwają toksyczne substancje z przekąski. Dojrzałe orzechy nerkowca są suszone, a następnie prażone, co niweluje szkodliwe oleje.

Super Express Google News
Quiz z polskich przysłów. Polacy często je mylą, a Twoja babcia ma je w jednym paluszku
Pytanie 1 z 10
Kto, według przysłowia, kołysze dzieci bogatemu?
Nosel wkręca
Ślimak na kamieniu

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki