- Jesienna pielęgnacja hortensji jest kluczowa dla ich zdrowia i obfitego kwitnienia w przyszłym sezonie.
- Skup się na nawożeniu potasem i fosforem, unikając nadmiaru azotu, który może zaszkodzić przygotowaniom do zimy.
- Dowiedz się, dlaczego skórki pomarańczowe to naturalny hit w jesiennym nawożeniu i jak je stosować!
- Sprawdź, czy jesienią powinieneś przycinać hortensje i jakie są najlepsze praktyki.
Jak przygotować hortensje na zimę?
Hortensja to przepiękny krzew, który jeszcze wczesną jesienią może kwitnąć. To właśnie okres końca kwitnienia to czas, gdy warto przygotować roślinę na przyszły sezon. Hortensje po przekwitnięciu potrzebują wzmacniających witamin oraz minerałów, które pomogą roślinie przygotować się do nadchodzącej zimy. Im lepsza kondycja krzewu, tym szybszy i lepszy start w kolejnym sezonie.
Jesienne nawożenie hortensji to przede wszystkim wzmacniające odżywki zawierające potas oraz fosforu. To właśnie te dwa minerały odżywiają i stymulują ukarz korzeniowy i odpornościowy roślin. Jesienią warto uważać na nawozy zawierające duże ilości azotu. Składnik ten może wydłużać okres wegetacji roślin i powodować rozrost liści. Jesienią nie jest on wskazany ponieważ może sprawić, ze hortensje nie przygotują się odpowiednio do zimy. Ogrodnicy wskazują jednak, że niewielkie ilości azotu mogą być stosowane także jesienią oraz zimą.
Wiele osób zastanawia się także czy jesienią powinno się przycinać hortensje. Ogrodnicy wskazują jednak, że to nie jest odpowiednia pora. W październiku możesz usunąć przekwitłych kwiatostany jednak większe cięcie lepiej pozostawić na wiosnę.
Zalej gorącą wodą i we wrześniu podlewaj tym hortensje
Wśród naturalnych metod nawożenia coraz większą popularność zyskują skórki od pomarańczy. Zawierają one cenne składniki odżywcze, takie jak potas, fosfor i magnez, które są niezbędne dla zdrowego rozwoju roślin. Potas wzmacnia system korzeniowy i zwiększa odporność na niskie temperatury, co jest szczególnie ważne przed zimą. Fosfor wspomaga zawiązywanie pąków kwiatowych na przyszły rok, a magnez wpływa na intensywność zieleni liści i efektywność fotosyntezy.
Aby zastosować skórki pomarańczowe jako jesienny nawóz do hortensji, należy je odpowiednio przygotować. Można je drobno pokroić i wymieszać z wierzchnią warstwą gleby wokół krzewu lub zakopać je płytko pod korzeniami. Innym sposobem jest przygotowanie naparu ze skórek pomarańczowych poprzez zalanie ich gorącą wodą i odstawienie na kilka dni. Po ostudzeniu taki płyn można rozcieńczyć wodą i podlać nim hortensje. Ważne jest, aby nie przesadzić z ilością skórek, gdyż nadmiar kwasów owocowych może być szkodliwy dla roślin. Regularne, umiarkowane stosowanie tego naturalnego nawozu jesienią przyczyni się do wzmocnienia hortensji i zapewni im lepszy start w kolejnym sezonie wegetacyjnym, co przełoży się na obfite i piękne kwitnienie.