Karp wigilijny - smażony, pieczony, gotowany, marynowany. 14 najlepszych przepisów na karpia

i

Autor: Shutterstock

Święta bez karpia? Dla tarnowian to niemożliwe! [AUDIO]

2019-12-22 14:04

Po żydowsku, po grecku, panierowany, a nawet na zimno z chrzanem. Przepisów na wigilijnego karpia są tysiące. Jedno jest pewne, mało kto wyobraża sobie święta Bożego Narodzenia bez tej ryby. A jak tarnowianie radzą sobie z zakupem i późniejszym przygotowaniem świątecznego karpia?

Przygotowanie świątecznego karpia rozpoczyna się od wyboru odpowiedniej ryby. Chodzi przede wszystkim o to, żeby była ona świeża i pochodząca z odpowiedniej hodowli. Zły dobór karmy może potem skutkować gorszym smakiem przyrządzonej potrawy. W regionie tarnowskim szczególną marką cieszą się karpie z Wierzchosławic, o których pisaliśmy TUTAJ

Tarnowianom sporo trudności sprawia filetowanie karpia, który niestety posiada dużą liczbę ości. Sporym ułatwieniem jest zakup już odpowiednio przygotowanych porcji ryby. 

Mnogość przepisów sprawia, że każdy może wybrać coś dla siebie. Ciągle najbardziej popularnymi opcjami są jednak: karp smażony i karp w galarecie.

- Trzeba zwracać uwagę, czy ryba nie przewraca się na bok, bo wtedy wiadomo, że była przechowywana w złych warunkach. Najbardziej lubię karpia smażonego na maśle. Jeśli zostaje na drugi dzień, to wtedy jem go na śniadanie z chrzanem domowej roboty, jajkiem i śmietaną. Coś wspaniałego - tłumaczy jedna z mieszkanek Tarnowa.

Mieszkańcy Tarnowa opowiadają reporterowi radia ESKA Łukaszowi Grygielowi o swoich przepisach na świątecznego karpia
Sonda
Czy lubisz jeść karpia?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki