Cukiernia Targowa

i

Autor: Tomasz Piszczek Znajduje się przy ulicy Targowej 11. Jej właściciel Stanisław Bańbor przez 51 lat pracy wyrobił sobie wśród tarnowian świetną markę.

Tłusty Czwartek. ON wie, jak się TO robi! Pączki smaży od 51 lat! [WIDEO, AUDIO]

2020-02-19 13:00

Tarnowski cukiernik Stanisław Bańbor to prawdziwy mistrz w swoim fachu. Mało kto ma tak duże doświadczenie w przygotowywaniu pączków na Tłusty Czwartek jak on. Słodkie przysmaki smaży dla swoich klientów już od 51 lat. A jaki jest jego przepis na idealne pączki?

Dla cukierników Tłusty Czwartek, to jeden z najważniejszych dni w roku. Mało kto potrafi odmówić sobie wtedy słodkiej przyjemności, stąd tylko jedna cukiernia smaży wówczas kilka tysięcy pączków, czyli tyle ile w ciągu całego "zwykłego" miesiąca.

Wszystko na temat procesu przygotowywania słodkości wie Stanisław Bańbor, który już od 51 lat zaspokaja wymagania swoich klientów. A tych wcale mu nie ubywa, mimo olbrzymiej konkurencji, zwłaszcza ze strony sieci handlowych. A dlaczego pączki są tak cenione przez tarnowian? Powodów jest dużo, ale najważniejsze zdradza sam mistrz.

- Sekretem idealnego pączka jest włożenie serca w jego przygotowanie. To po pierwsze, a po drugie trzeba używać odpowiednich surowców. Słyszę, że niektórzy cukiernicy używają wody i prochu z wora, to błąd! My robimy pączki na pełnym mleku i jeszcze dodajemy trochę śmietany - mówi Stanisław Bańbor, właściciel tarnowskiej cukierni Targowa.

Posłuchaj. O sekrecie idealnego pączka i przygotowaniach do Tłustego Czwartku opowiada tarnowski cukiernik Stanisław Bańbor

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki