Tłusty Czwartek. ON wie, jak się TO robi! Pączki smaży od 51 lat! [WIDEO, AUDIO]

2020-02-19 13:00

Tarnowski cukiernik Stanisław Bańbor to prawdziwy mistrz w swoim fachu. Mało kto ma tak duże doświadczenie w przygotowywaniu pączków na Tłusty Czwartek jak on. Słodkie przysmaki smaży dla swoich klientów już od 51 lat. A jaki jest jego przepis na idealne pączki?

Cukiernia Targowa

i

Autor: Tomasz Piszczek Znajduje się przy ulicy Targowej 11. Jej właściciel Stanisław Bańbor przez 51 lat pracy wyrobił sobie wśród tarnowian świetną markę.

Dla cukierników Tłusty Czwartek, to jeden z najważniejszych dni w roku. Mało kto potrafi odmówić sobie wtedy słodkiej przyjemności, stąd tylko jedna cukiernia smaży wówczas kilka tysięcy pączków, czyli tyle ile w ciągu całego "zwykłego" miesiąca.

Wszystko na temat procesu przygotowywania słodkości wie Stanisław Bańbor, który już od 51 lat zaspokaja wymagania swoich klientów. A tych wcale mu nie ubywa, mimo olbrzymiej konkurencji, zwłaszcza ze strony sieci handlowych. A dlaczego pączki są tak cenione przez tarnowian? Powodów jest dużo, ale najważniejsze zdradza sam mistrz.

- Sekretem idealnego pączka jest włożenie serca w jego przygotowanie. To po pierwsze, a po drugie trzeba używać odpowiednich surowców. Słyszę, że niektórzy cukiernicy używają wody i prochu z wora, to błąd! My robimy pączki na pełnym mleku i jeszcze dodajemy trochę śmietany - mówi Stanisław Bańbor, właściciel tarnowskiej cukierni Targowa.

Posłuchaj. O sekrecie idealnego pączka i przygotowaniach do Tłustego Czwartku opowiada tarnowski cukiernik Stanisław Bańbor

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki