Burger drwala przepis krok po kroku. Domowa kanapka lepsza niż w McDonald’s!

2024-11-12 14:10

Okres jesienno-zimowy to dla wielu długo wyczekiwany czas w roku, bowiem właśnie wtedy w menu popularnej restauracji fast food pojawia się słynna kanapka drwala. Burger z soczystym koletem, bekonem i warzywami ma rzeszę fanów. Mimo to mało kto z nich wie, że pyszną kanapkę można wykonać także samodzielnie w domu! Jak zrobić burgera drwala domowej roboty? Więcej szczegółów poniżej.

burger

i

Autor: pixaay/ Materiały prasowe

Kiedy kanapka drwala 2024? Znamy datę premiery!

Burger drwala to legendarna kanapka z McDonald's, na którą czeka rzesza fanów. Wielu Polaków z niecierpliwością wyczekuje w okresie jesienno-zimowym daty premiery kanapki, bowiem niestety dostępna jest ona w menu restauracji tylko przez kilka miesięcy.

W tym roku nie podano jeszcze konkretnych informacji, lecz jakiś czas temu w sieci pojawił się wpis popularnego youtubera o pseudonimie "WujekRada", który wskazał, iż najprawdopodobniej burger drwala pojawi się w menu już 20 listopada w podstawowej wersji. Kolejne opcje kanapki wejdą do menu 27 listopada.

Jeśli jednak nie chcesz czekać na premierę, burgera możesz przygotować samodzielnie w domu. Co potrzebujesz do stworzenia pysznej kanapki? Poniżej prezentujemy listę składników.

Przeczytaj także: Nowy McDonald’s w Bydgoszczy. Znamy datę i godzinę otwarcia!

Burger drwala składniki

Jeśli masz ochotę na burgera drwala domowej roboty, bez problemu możesz zrobić go samodzielnie w swojej kuchni. Przed tą czynnością warto jednak przygotować sobie wszystkie potrzebne składniki. Listę prezentujemy poniżej:

  • 2 duże bułki hamburgerowe
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 opakowanie sera camembert
  • 1 jajko
  • 1 pomidor
  • 1 nieduża cebula
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka keczupu
  • odrobina zimnej wody
  • bułka tarta
  • sól i pieprz.

Jak jednak połączyć to w całość i przygotować kultową kanapkę drwala tak dobrą, jeśli nie lepszą niż w McDonald's?

Burger drwala przepis krok po kroku

  1. Wołowinę dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie dodaj 4 łyżki wody i uformuj z całości dwa burgery.
  2. Przygotowane kotlety podsmaż na patelni.
  3. Okrągły ser camembert przekrój wzdłuż na pół i każdy krążek obtocz w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej, a następnie usmaż.
  4. W miseczce wymieszaj majonez, keczup oraz musztardę.
  5. Bułki do burgerów przekrój na pół i podgrzej w piekarniku. 
  6. Na ciepłe bułki daj nieco sosu, następnie połóż przygotowany wcześniej kawałek mięsa i ser.
  7. Dodaj kolejną porcję sosu.
  8. Na sos nałóż po 2-3 plasterki pomidora i 2-3 krążki cebuli.
  9. Dodaj odrobinę sałaty i na koniec kanapkę przykry górną częścią bułki.
Eska Summer City w Max Premium Burgers Olsztyn

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki