Basia Ritz zdradza przepis na wigilijną potrawę: Moje łazanki z kapustą i grzybami

2012-12-23 20:38

Basia Ritz wygrała pierwszą edycję programu „MasterChef”. Choć kucharka na stałe mieszka w Niemczech, na jej wigilijnym stole nie zabraknie polskich potraw. Czołowe miejsce zajmie kapusta z grzybami. kawi Łazanki z kapustą i grzybami Składniki na 4 porcje Basia Ritz wygrała pierwszą edycję programu „MasterChef”. Choć kucharka na stałe mieszka w Niemczech, na jej wigilijnym stole nie zabraknie polskich potraw. Czołowe miejsce zajmie kapusta z grzybami.

Łazanki z kapustą i grzybami

Składniki na 4 porcje

 Makaron: 400 g mąki typ 650,
3 jajka, 75 ml wody, szczypta soli
 Kapusta z grzybami: 0,5 kg kiszonej kapusty (jeżeli jest zbyt kwaśna, polecam przepłukać),
2 garści suszonych borowików, 250 ml wywaru warzywnego, 1 duża cebula, sól, tymianek, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Grzyby zalać wywarem, odstawić na 15 minut, następnie zagotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Kapustę pokroić i dodać do cebuli. Dodać grzyby wraz z wywarem, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodać listki tymianku. Gotować na wolnym ogniu do osiągnięcia miękkości (ok. 45 minut), od czasu do czasu mieszając. Mąkę przesiać na stolnicy, zrobić wgłębienie, wbić całe jajka, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, aby powstała jednolita, twardawa masa. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 mm. W razie potrzeby posypywać lekko mąką. Zostawić na stolnicy do podeschnięcia przez 15–20 minut.
Pokroić ciasto w kwadraty 2,5 x 2,5 cm (jeżeli ciasto jest zbyt obsypane mąką, kluski umieścić na sitku i poruszyć parę razy, aby mąka z nich opadła). Wrzucić na osoloną wrzącą wodę z odrobiną oliwy. Gotować od ponownego momentu wrzenia przez 3 minuty. Odcedzić. Wymieszać z kapustą i grzybami. Smacznego:-)

Makaron: 400 g mąki typ 650,

3 jajka,

75 ml wody,

szczypta soli

Kapusta z grzybami:

0,5 kg kiszonej kapusty (jeżeli jest zbyt kwaśna, polecam przepłukać), 2 garści suszonych borowików, 250 ml wywaru warzywnego, 1 duża cebula, sól, tymianek, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowaniaGrzyby zalać wywarem, odstawić na 15 minut, następnie zagotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Kapustę pokroić i dodać do cebuli. Dodać grzyby wraz z wywarem, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodać listki tymianku. Gotować na wolnym ogniu do osiągnięcia miękkości (ok. 45 minut), od czasu do czasu mieszając. Mąkę przesiać na stolnicy, zrobić wgłębienie, wbić całe jajka, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, aby powstała jednolita, twardawa masa. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 mm. W razie potrzeby posypywać lekko mąką. Zostawić na stolnicy do podeschnięcia przez 15–20 minut. Pokroić ciasto w kwadraty 2,5 x 2,5 cm (jeżeli ciasto jest zbyt obsypane mąką, kluski umieścić na sitku i poruszyć parę razy, aby mąka z nich opadła). Wrzucić na osoloną wrzącą wodę z odrobiną oliwy. Gotować od ponownego momentu wrzenia przez 3 minuty. Odcedzić. Wymieszać z kapustą i grzybami. Smacznego:-)

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki