Walentynki: Linda uczy, jak uwodzić

2010-02-14 9:34

Uwaga zakochani! Specjalnie dla Was,wielki aktor Bogusław Linda (58 l.) stanął przy garnkach i zaczął pichcić. Jego wyjątkowym przepisem są mule w białym winie.

To danie pozwoli facetowi poczuć się w kuchni jak macho, a wybrance jego serca jak prawdziwa królowa. A dla tych, którzy z przepisu nie skorzystają, na pocieszenie dodamy, że kolacja nawet przy chlebie i smalcu też może być wyjątkowa. Aby tylko wszystko było w atmosferze miłości.

Przeczytaj koniecznie: Oto przepis na miłość

Mule w białym winie dla Czytelników "Super Expressu"

2 kg muli (w muszlach)

400 ml białego wytrawnego wina

20 dag szalotek

2 ząbki czosnku

1 liść laurowy

1 łyżeczka tymianku

1 pęczek natki pietruszki

sól, czarny pieprz

Przygotowanie

Szalotki, czosnek i natkę drobno siekamy. Wszystkie małże z uszkodzoną muszlą i te, których muszle nie są zamknięte, wyrzucamy. Do dużego garnka wlewamy wino, wrzucamy szalotki, czosnek, natkę, liść laurowy, tymianek i dużo pieprzu. Gdy wino zacznie wrzeć, wrzucamy małże, przykrywamy szczelnie naczynie i gotujemy przez 15-20 minut do czasu, aż muszle się otworzą. Łyżką cedzakową wyjmujemy małże na ogrzane talerze i polewamy sosem. Nieotwarte wyrzucamy.

Podawanie

Posypujemy mule posiekaną natką i podajemy z bagietką. Razem z mulami stawiamy na stole naczynie na puste muszelki.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki