Top Chef 5, odc. 7. Zapis relacji NA ŻYWO

2015-10-21 22:35

Wydaje wam się, że potraficie gotować? Zobaczcie, jak dania przygotowują profesjonalni szefowie kuchni i jeszcze raz zajrzyjcie do lodówki. Za chwilę zaczynamy kolejny odcinek programu Top Chef.

Martin Gimenez Castro, pierwszy polski Top Chef, otworzył niedawno drugą autorską restaurację w Warszawie. Sukces pierwszej - Salta [róg Emilii Plater i Wilczej] sprawił, że Martin poszedł za  ciosem. Znów w Śródmieściu, ale tym razem na ul. Twardej, w budynku Cosmopolitana powstał Ceviche Bar*. Dopiero co otwarta kuchnia już zbiera pozytywne recenzje od krytyków kulinarnych. Szefem kuchni w świetnej warszawskiej restauracji został też zwycięzca drugiej edycji Top Chefa. Sebastian Olmaserwuje dania w knajpie "Zielony Niedźwiedź". Czy którys z uczestników Top Chefa pójdzie w ich ślady? Zobaczmy, kto dziś przygotuje najlepsze danie.

[Aby zobaczyć najnowsze wpisy odśwież stronę]

22.05 Program opuszcza i Ania, i Hubert.

22.00 Jurorzy spróbują zup przygotowanych przez kucharzy. Ania opowiada o swojej zupie ogórkowej. - Wywar był na ogonach, ale krótko - broni się. Krem z pietruszki Huberta została przez Nowaka porównana do uciapkanego śliniaka niemowlęcia. - To nie jest coś, czym dorośli ludzie mogą się karmić - krzywi się krytyk kulinarny. Amaro wprost mówi, że obie zupy są koszmarne.

 

21.48 Ania przygotowuje zupę ogórkową z pulpetami z kaczki... Hubert postawił na krem z pietruszki, choć Maciej Nowak przestrzegał, że nie ma na taki krem ochoty.

21.42 Do dogrywki trafiają Ania i Hubert. Tematem przewodnim konkurencji jest jesienna rozgrzewająca zupa.

21.27 Uczestnicy uwijają się jak w ukropie. Wchodzi ostatnia para - Ania i Hubert. Oni mają tylko 20 minut na przygotowanie dania. Jurorzy spróbują dań. Tomasz i Sandra postawili na comber z sarny. Mieli 40 minut na przygotowanie dania. - Jestem w lesie, nawet smacznym lesie - pochwaliła ich Ewa Wachowicz. Maciej Nowak zwrócił im uwagę, że grillowane grzyby nabrały goryczki. - Wylazi tu bardziej wino, niż fajne owoce, których tu użyliście -powiedział Amaro. Aniela i Rafał przygotowali polędwicę z muflona. Wachowicz zwraca mu uwagę, że nie docenił kaszy przygotowanej przez Anielę. - Sos fatalny - powiedział Amaro. Hubert i Anna w 20 minut wydali polędwicę z dzika. - Macie jakiś pakt z diabłem? W 20 minut przenieśliście pół spiżarni na talerz - ocenił Amaro - Brakuje tu smaku. Marchew nie doprawiona, mięso niedoprawione, nadmierne wyfrytowanie chipsów podbija gorycz... - wylicza.

21.12 Kucharze biegną do spiżarni. - Zadbajcie o to, żeby najpierw uwiódł nas aromat lasu - radzi uczestnikom Amaro.

21.07 Jury ogłasza remis. Po przerwie główna konkurencja. Przygotowane są trzy stanowiska. Kucharze będą pracować w parach. Jedna ekipa będzie miala 40 minut na przygotowanie dań inspirowanych lasem, kolejna 30, a jeszcze kolejna 20 minut.

21.01 Jurorzy degustują dania. Drużyna, która przygotowała lepsze dania otrzyma immunitet. Focaccia jest chwalona przez gości. Kolejny talerz przygotowany przez panie jest oceniony przez Russo jako "nieszczęśliwy". - Brakuje bazylii, brakuje cukru - puntuje ich makaron. Deser smakował jury. Małże przgototwane przez chłopaków bardzo smakują Russo. Ich makaron aglio olio zostaje ocenione jako bardzo dobre. Tiramisu z malinami i skórką z pomarańczami - wyśmienity!

20.55 Przez chwilę kucharzom pomagał Stefano. Wszyscy odetchnęli, bo pomagał a się nie czepiał. Ale za chwilę znów wkroczył na kuchnię Russo. Każe dziewczynom wyrzucić makaron. Aniela  się załamała. Giancarlo poleca Hubertowi, żeby nie kombinował, tylko robił tirmaisu tradycyjnie na biszkoptach, a nie cieście z mikrofalówki.

20.51 Russo odwiedza zespół zielonych. Zwraca im uwagę, że kuchnia włoska powinna być przede wszystkim zdrowa. Rafał nie zrobił polędwicy na sposób wloski. Chef Russo każe mu ją wyrzucić. - Zmarnowaleś polędwicę - dogaaduje mu Maciej Nowak.

20.49 U chłopaków totalny luz. Radzą sobie bardzo dobrze.

20.45 Hubert przyznaje, że nie lubi robić deserów, ale jakimś dziwnym trafem ostatnio mu całkiem wychodzą. Dziewczyny też już podzieliły się zadaniami. Giancarlo zwrócił uwagę jednej z nich, że ciasto do foccacio nie robi się na mleku. - Jego porady były bardzo kategoryczne - drużyna dziewczyn drży przed chefem Russo. Chef po raz kolejny wraca Ani uwagę, że źle przygotowuje ciasto do foccacio.

20.41 - Szefowie i Szefowie witamy w 7 odcinku. - powitał uczestników Maciej Nowak. W tym odcinku znajomość włoskiej kuchni sprawdzą Stefano Terrazzino i Giancarlo Russo. - Temat dzisiejszego zadania wydaje się oczywisty - mówi Nowak. Kucharze muszą przygotować przystawkę, pierwsze danie, pastę, drugie danie i deser. Kucharze zostaną podzieleni na dwie drużyny, panie kontra panowie. Na przygotowanie czterodaniowego obiadu mają 60 minut.

20.40 Przypomnienie tego co się działo w poprzednim odcinku i przedstawienie tematu dzisiejszego odcinka - kuchnia włoska.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki