Top Chef 5, odcinek 1. Odpada Jakub Kaftański!

2015-09-10 0:12

Za nami pierwszy odcinek Top Chefa 5. Kucharze mieli za zadanie przygotować danie regionalne. Nie wszystkim się to jednak udało. Do dogrywki trafili Krzysztof i Jakub. Decyzją jury z programem pożegnał się Jakub Kaftański.

Top Chef: Jakub Kaftański

i

Autor: Facebook/Top Chef

W pierwszym odcinku Top Chef 5 kucharze mieli proste zadanie. Każdy z nich miał zaprezentować jury danie z regionu, z którego pochodzi. Mateusz z Górnego Śląska podał kaszankę z imbirem i sosem szparagowym. Hubert z Podhala (teraz mieszka w Krakowie) podał polędwicę wieprzową z rabarbarem i sosem borówkowym oraz burakiem. Dariusz podał mocno przesolony żurek z jajkiem przepiórczym. Jakub podał flaki z grzybami i glonami. Aniela z Ukrainy podała danie babci - pierogi z rabarbarem i sosem truskawkowym. Tomasz zaserwował kaczkę z czerwoną kapustą. Sandra przygotowała śledzia z ogórkiem. Przemek z Małopolski przygotował pstrąga z founde serowym i burakiem. Rafał z Warszawy zaserwował kaczkę z kapustą. Krzysztof z Wrocławia przygotował polędwicę wołową z puree szparagowym, gruszką i kozim serem. Anna z Górnego Śląska podała żurek i roladę wołową z kluskami śląskimi i puree z czerwonej kapusty z buraczkami. Sergiusz z Wielkopolski podał chłodnik, ślepe ryby (zupa z ziemniaka i boczku) i kalafiora z rybą.

Do dogrywki trafili Krzysztof i Jakub. Niestety Jakub odszedł z programu - nie wydał dania, zabrakło krewetek. Przygotował je, ale było za mało czasu...Zobacz, co działo się w programie: Top Chef 5, odc. 1. ZAPIS RELACJI NA ŻYWO na Se.pl. Kuchnia regionalna pogrążyła kucharzy!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki